Kako će korona uticati na izbore u Srbiji

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVIC Glasačka kutija
Glasačka kutija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Aleksandra Vučića da odloži sve skupove svoje vladajuće SNS do 1. aprila zbog širenja koronavirusa po našoj zemlji, ali i odluka onog dela opozicije koja bojkotuje izbore da iz istog razloga suspenduje svoje aktivnosti, najavljuje izbore bez kampanje.

Skupovi podrške, mitinzi i konvencije neodvojiv su deo predizborne kampanje i spadaju u politički folklor u svim zemljama sveta. Koronavirus, koji se nezadrživo širi Evropom, a došao je i u Srbiju, međutim, menja i pravila političkog ponašanja.

O tome rečito govori odluka Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke, da odloži sve predizborne skupove do 1. aprila. Sličnu odluku doneli su i lideri Saveza za Srbiju (SzS) i Pokreta slobodnih građana (PSG).

Kako voditi kampanju kada nema skupova? Hoćemo li po prvi put u istoriji imati izbore bez klasične kampanje?

Kampanja za izbore u vreme korone

Pre nego što nam je odgovorio na ova pitanja, novinar Zoran Panović povukao je paralelu između situacije u Srbiji i u Italiji, gde smo, kako kaže, pre svega dva meseca mogli da vidimo žestoku izbornu kampanju u regionu Ređo Emilija. To, prema njegovim rečima, pokazuje kako se stvari, pod udarom korona virusa menjaju.

„Kada pogledamo kakva je bila kampanja i kakvo je sada stanje u Italiji, vidimo da to nije situacija za bilo kakve izbore. Videćemo kako će se razvijati situacija u Srbiji, ali odlaganje skupova je odgovoran potez. Sa jedne strane to je odgovorno zbog zdravlja građana, a s druge strane, mislim da mnoge aktivnosti ne mogu da se sprovode u atmosferi i situaciji kada su javna okupljanja vrlo problematična“, objašnjava Panović.

Iako racionalna i odgovorna, odluka o odlaganju skupova, prema mišljenju našeg sagovornika, sigurno će se odraziti na izbore, jer pitanje je da li se u datoj situaciji ispunjavaju izborni uslovi. Pitanje je i koliko kampanja uopšte može da traje i hoće li skupovi moći da se drže posle 1. aprila.

„Moguće je da se vlasti i opozicija, ako nisu uspeli da naprave dogovor oko nekih drugih stvari, dogovore oko ove situacije, što bi bilo stabilizujuće za Srbiju“, zaključuje on.

Bitka u medijima i na internetu

Sada, kada je doneta odluka da se politički skupovi odlože, kampanja će biti preneta na nivo elektronskih medija i društvenih mreža, smatra analitičar Dejan Vuk Stanković. Ovi mediji igraće, predviđa naš sagovornik, veću ulogu nego što inače.

„Neće, dakle, biti direktnog kontakta sa stanovništvom. Koronavirus svakako utiče i na raspoloženje građana u pogledu izbora. To može da bude saveznik onima koji bojkotuju izbore, utoliko što koronavirus generiše jednu vrstu panike i depresije. Tako da je koronavirus, virus sa negativnim demokratskim političkim posledicama. To, naravno neće odložiti izbore i neće ih delegitimozovati. Korona nadilazi dnevnepolitičke, ali i principijelne političke stvari“, kaže Stanković.

S obzirom da je, prema Stankovićevom uverenju, veliki broj građana već opredeljen i zna za koga će glasati, korona virus neće uticati na krajnji ishod izbora, ipak može da se negativno odrazi na izlaznost.

„Nije dobar trenutak za izbore, ali šta da se radi. Zakonski, vreme im je“, konstatuje on.

Iako je odustao od političke promocije svoje stranke putem skupova, predsednik Vučić ne odustaje od izbora. U ovom trenutku nema razloga za odlaganje izbora, a ako budu odloženi, biće to za svega dve do tri nedelje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala