Litija u Podgorici - Sputnik Srbija

Iz minuta u minut: Litije u Crnoj Gori, molitva i protiv koronavirusa /foto,video/

Pratite nas
Litije koje se četvrtkom i nedeljom redovno održavaju u Crnoj Gori zbog protivljenja spornom Zakonu o slobodi veroispovesti, nastavljene su uz molitvu i protiv stvarne zdravstvene pretnje za građane Crne Gore i celog sveta - koronavirusa.
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
13:22 13.03.2020

U toku litije i molitve na gradskom pljevaljskom trgu, oglasila se molitva - po ustaljenom redu - sa Husein pašine džamije. Dok se čula molitva sa minareta, prisutni pravoslavni vjernici su u miru slušali obustavljajući govore i pjesme koji se drže na molitvenim protestima. A po završenoj islamskoj molitvi pljevaljskim hrišćanima se obratio sveštenik Gojko Perović koji je, između ostalog, rekao:

„Ovaj glas koji ste sada upravo čuli, to je glas jednoga brata. A naš glas ovdje jeste glas drugoga brata. Rođenog brata. Kada ovo kažem ne preuveličavam. Prenosim ono biblijsko pamćenje. Od dva Avramova sina, Ismaila i Isaka, potiču dvije biblijske tradicije, dva ispovjedanja. Od Ismaila potiču Arapi, a preko njih Muhamedovi sljedbenici - muslimani, a od Isaka potočemo mi, judeo- hrišćani. I te dvije povorke, ta dva rođena brata i njihovih duhovnih i fizičkih potomaka, stigle su i ovde do Crne Gore, i do Pljevalja. Maloprije ste čuli glas Ismailov, a sada mi ovdje prenosimo glas Isakov. I eto, mi smo do danas, ostali dva brata. Dva brata koja se na različiti način mole i obraćaju Bogu. Onako, kako je govorio blazenopočivši patrijarh Pavle, da su ljudi, poput ptica u šumi, koje - svaka svojim glasom, različitim glasom, pjevaju svoju pjesmu Bogu.

„I mi ovdje danas, boreći se protiv ovoga zakona, protiv ove nepravde, borimo se i za naša vjerska prava, kao i za prava braće muslimana. Jer, ovaj zakon podjednako ugrožava i naša i njihova vjerska prava“

21:03 12.03.2020
20:44 12.03.2020

Vladika Metodije blagoslovio je skup u Podgorici. Metodije je pročitao i molitvu protiv bolesti.

Poznati filmski režiser, otac Nenad Ilić, koji služi u Amsterdamu kazao je da je došao iz daleka, ali da je od početka bio "blizu vama".

On je rekao da donosi pozdrave od dijaspore.

"Mi koji živimo u Amsterdamu, Londonu, Berlinu, Njujorku znamo sada gdje nam je centar. Hvala braćo i sestre", kazao ke otac Ilić.

On ke kazao da od jutru prati šta se ovdje dešava.

On je poručio da se ništa veće i važnije od litija ne dešava ni u pravoslavlju ni u svetu.

"Kad nekog zovete treba da prođe lekarski pregled, ali ne zbog koronavirusa, nego da li će srce moći da mu izdrži ovo" .

"Vi pravite veličanstvenu ikonu koju ne pamtimo", dodao je on.

Rekao je da prvi put u svojim godinama tek sada vidi pred sobom narod - "svakog od vas sa svećom i ikonom" , te da osim što pravite lepotu pravite i strašnu zbrku jet ste zbrkali ceo bogoslužbeni ciklus pravoslavni.

"Pobedićemo zato što konačno znamo da dabi sačuvali svetinje moramo da sačuvamo svetost svakog od nas. Onda su svetinje zauvek naše i imamo zašto da budemo u svetinjama" kaza je on.

Otac Ilić je takođe poručio da su litije odavno nadišli povod i uzročnike svog okupljanja.

"Vi pokazujete da ne mora narod biti manipulisan politikom i vođen majstorima marketinga..Vi ćete pronaći kako narod može da sačuva kontrolu nad bilo kojim vlastima",, kazao je otac Nenad

On je podsjetio i da se nalazimo u gradu u kojem je rođen Stefan Nemanja, te da su on i Sveti Sava napravili šifru koja jedino može da funkcioniše kako treba, a to je veza nebeskog i zemaljskog.

"Sava i Nemanja ostavili da to mora stalno zajedno da bude. A ja sam došao ovdje da vidim nebo otvoreno. Držite to nebo otvorenim zbog nas i zbog svih vas".

"Vi osvećujete i čistite sve ono što ovdje nije bilo sveto. Vi želite da živite u svetoj zemlji", zaključio je otac Ilić.

Veliko interesovanje za fotografisanje i razgovor sa sveštenikom Nenadom Ilićem - Sputnik Srbija
20:17 12.03.2020
Vladika Metodije ispred hrama u Podgorici - Sputnik Srbija
19:58 12.03.2020
View this post on Instagram

To je naš Tivat ☦️

A post shared by Bunt Crna Gora (@bunt_cg) on

19:44 12.03.2020
18:58 12.03.2020
Litiju u Podgorici predvodi Episkop dioklijski Metodije - Sputnik Srbija
18:40 12.03.2020
Moleban u Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću  - Sputnik Srbija
18:18 12.03.2020
18:02 12.03.2020

Nekoliko hiljada građana krenulo je u krsni hod od Sabirnog hrama Svetog Simeona Mirotočivog do manastira Đurđevi stupovi.

17:49 12.03.2020
17:42 12.03.2020
17:26 12.03.2020
Litija u Andrejevici 12. marta - Sputnik Srbija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala