Godišnjica ubistva Zorana Đinđića

© AP Photo / DARKO VOJINOVICPremijer Srbije Zoran Đinđić na konferenciji za medije u Vladi Srbije
Premijer Srbije Zoran Đinđić na konferenciji za medije u Vladi Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Ana Brnabić i članovi vlade položili su danas venac na mestu na kojem je izvršen atentat na nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića.

Danas se navršilo 17 godina od ubistva premijera Srbije i lidera DS, koji je ubijen ispred sedišta Vlade Srbije 12. marta 2003. godine.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada vlasti Slobodana Miloševića 2000. godine.

U prvom saopštenju posle ubistva premijera, Vlada Srbije je kao organizatore i počinioce atentata označila kriminalce iz takozvanog zemunskog klana, a kao kolovođe grupe identifikovala nekadašnjeg komandanta raspuštene Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legiju, kao i vođe kriminalnog zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma.

© Foto : Vlada SrbijePremijerka Srbije Ana Brnabić polaže venac povodom obeležavanja godišnjice ubistva Đinđića
Godišnjica ubistva Zorana Đinđića - Sputnik Srbija
Premijerka Srbije Ana Brnabić polaže venac povodom obeležavanja godišnjice ubistva Đinđića

Vlada Srbije je, takođe, saopštila da je tog dana trebalo da bude potpisan nalog za hapšenje članova „najveće organizovane grupe na prostoru bivše Jugoslavije“, kako je označen zemunski klan.

Nekoliko sati nakon ubistva Đinđića proglašeno je vanredno stanje u zemlji, koje je trajalo do 22. aprila, kada je ukinuto na predlog Vlade Srbije.

Đinđić je sahranjen 15. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, uz prisustvo više od 70 stranih državnih delegacija. U pogrebnoj povorci na ulicama Beograda bilo je više stotina hiljada građana.

Milorad Ulemek, kao i pripadnik JSO Zvezdan Jovanović, koji je bio optužen da je pucao na Đinđića, osuđeni su 2007. godine pred Specijalnim sudom na po 40 godina zatvora za ubistvo premijera. Pored njih, na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeni su i drugi pripadnici takozvanog zemunskog klana.

Spasojević i Luković su neposredno nakon atentata ubijeni u policijskoj akciji u Meljaku, gde su se krili.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala