EU osudila odluku SAD o zabrani putovanja: Ne ograničavajte već sarađujte

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave SAD i Evropske unije u Briselu
Zastave SAD i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija osudila je odluku američkog predsednika Donalda Trampa da u cilju zaustavljanja širenja koronavirusa na 30 dana uvede zabranu putovanja iz Evrope u SAD, izjavili su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen.

„EU se ne slaže sa činjenicom da su SAD odluku o zabrani putovanja donele jednostrano i bez konsultacija“, rekli su predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije.

Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen su u saopštenju poručuli da je koronavirus „globalna kriza“ koja nije limitirana kontinetima i koja zahteva saradnju, a ne jednostrane poteze.

Čelnici najvažnjih EU institucija dodali su da Unija preduzima snažne akcije u cilju sprečavanja širenja KOVID-19.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp privremeno je obustavio putovanja iz delova Evrope u SAD na 30 dana, izuzev iz Velike Britanije, pod sve većim pritiskom da preduzme akciju zbog širenja koronavirusa.

SZO proglasila pandemiju

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju koronavirusa. U svetu je do sada obolelo 125.813 osoba, preminulo je 4.607 ljudi, a ozdravilo 67.051. U Srbiji je do sada zabeleženo 19 slučajeva oboljevanja.

Pored toga, utvrđeno je i da novčanice prenose viruse, te je u nekim zemljama već zabranjeno plaćanje u gotovini, a u Kini planiraju dezinfekciju papirnog novca.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala