„E, sad si našla da pišeš o Bećkoviću“! Biblioteka u Pljevljima zabranila tekst o srpskom pesniku

© Sputnik / Dejan SimićAkademik i pesnik Matija Bećković
Akademik i pesnik Matija Bećković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tekst Marije Knežević, urednice Letopisa Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ u Pljevljima o pesmi Matije Bećkovića „Koji je ono majko?“ nije objavljen. Obrazloženje direktorke biblioteke Đine Bajčetić je nedvosmisleno: Bećkoviću je zabranjen ulazak u Crnu Goru i on je samim tim nepoželjan.

Članovi redakcije Letopisa reagovali su  Otvorenim pismom kojim su se obratili javnosti povodom ovog događaja:

„Direktorka je saopštila da je Matiji Bećkoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru zato što „govori“ protiv države Crne Gore i crnogorskog naroda, te da tekst o njegovoj pjesmi ne može da bude objavljen u „Ljetopisu“.

Narodna biblioteka zabranjuje Bećkovića jer je „nepoželjan“

U pismu se navodi i to da im je Bajčetićeva prenela da se pre odluke konsultovala sa državnim tužiocem koji joj je rekao da se u slučaju objavljivanja pomenutog teksta može pokrenuti krivični postupak protiv biblioteke.

Autorka „spornog“ teksta Marija Knežević za Sputnjik kaže da se tekst bavi isključivo pesmom.

„Ja sam to kao argument iznela na redakciji da je sam tekst rađen po principima književne nauke i možda mojih impresija. Nikakve veze nema sa dnevnom politikom. Taj tekst se više odnosi na vreme posle rata i pesma je posvećena Miodragu Bulatoviću. Međutim,  sa direktorkine strane je usledio odgovor da je Matiji Bećkoviću zabranjen ulazak u Crnu Goru, da je on samim tim nepoželjan u našem glasilu, da će ona biti izložena nekim pritiscima, i tako dalje“,  objašnjava Kneževićeva.

E, sad si našla da pišeš...

Urednica Letopisa Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“ ukazala je da je ovaj postupak direktorke biblioteke besmislen i da predstavlja afirmaciju neslobode mišljenja. Sve i da je nekome zabranjen ulazak u zemlju, kaže ona, to nikako ne može biti razlog da se njegova dela ne čitaju i ne proučavaju.

Kneževićeva nam prenosi šta joj je rekla direktorka:

„E, sad si kaže našla da pišeš o Matiji Bećkoviću!“

Naša sagovornica se, zatim, pita - šta je sledeće?

„Koja je sledeća cenzura? Rekla mi je još: „Pa možeš da ga objaviš bilo gde“. Pa naravno da mogu, nije problem u tome. Zamislite još ako se čuje da je tekst zabranjen, pa i da je najgori proći će k'o alva, baš sam tako rekla. Ne radi se o tekstu, radi se o principu“, uverava nas Kneževićeva.

Direktorka biblioteke nije želela da nam daje izjavu povodom ovog događaja.

U otvorenom pismu  urednika i članova redakcije Letopisa biblioteke u Pljevljima osam autora je objavilo da povlači svoje tekstove koji su bili predviđeni za štampanje aktuelnog broja Letopisa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala