Cene nafte u padu nakon Trampove zabrane ulaska u zemlju

© Fotolia / AshDesignCena nafte
Cena nafte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetske cene nafte danas su u padu za više od 4,5 odsto, nakon saopštenja SAD o privremenoj zabrani ulaska u tu zemlju iz Evrope zbog koronavirusa, pokazuju podaci sa berzi.

Prema stanju od 8.07 časova po moskovskom vremenu, cena majskih fjučersa za mešavinu severnomorske nafte tipa „Brent” pala je za 4,67 odsto, odnosno na 34,12 dolara po barelu. Vrednost aprilskih fjučersa za naftu tipa „VTI” pala je za 4,64 odsto, odnosno na 31,45 dolara po barelu.

Nakon saopštenja o zabrani Sjedinjenih Američkih Država, nafta je pojeftinila za više od pet odsto.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp objavio da se od 13. marta na 30 dana uvodi zabrana ulaska u zemlju strancima koji žive u evropskim zemljama, sa izuzetkom putnika iz Velike Britanije.

Prema njegovim rečima, Evropska unija nije dobro reagovala na širenje koronavirusa, zbog čega se i odlučio na ovakve mere.

© Flickr / alex.ch Sedište OPEK-a u Beču
Cene nafte u padu nakon Trampove zabrane ulaska u zemlju - Sputnik Srbija
Sedište OPEK-a u Beču

Volatilnost na naftnom tržištu se održava od početka nedelje zbog rizika od koronavirusa i nakon što se članice OPEK+ prošle nedelje nisu dogovorile ni o izmeni parametara sporazuma, ni o njegovom produženju. Zbog toga je došlo do velikih promena na naftnom tržištu, a u ponedeljak su cene nafte pale i 30 odsto.

Uporedo sa ovim potresima na svetskom tržištu nafte, Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta izbijanje pandemije novog koronavirusa. U više od 100 zemalja sveta već je zaraženo oko 120 hiljada ljudi, većina se oporavila, ali je više od četiri hiljade umrlo.

Nakon saopštenja o zabrani SAD, nafta je pojeftinila za preko 5 odsto.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala