Brnabić: Broj respiratora je državna tajna, imamo ih dovoljno

© AP Photo / Thanassis StavrakisAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Broj respiratora u Srbiji je u ovom trenutku državna tajna, tako je i u većini zemalja, ali ih imamo dovoljno, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Imamo dovoljno respiratora, nabavljamo ih još kako bismo bili sigurni 200 odsto, rekla je Brnabić na predstavljanju ekonomskih mera Vlade Srbije zbog koronavirusa.

Ona je navela da će u narednih mesec dana svi penzioneri u Srbiji dobiti jednokratnu finansijsku pomoć, u minimalnom iznosu od 4.000 dinara.

„Ta ideja je došla od predsednika Vučića, koji me je kao premijerku zamolio da iz budžeta odvojimo dodatna sredstva za dodatnu finansijsku pomoć i podršku penzionerima, kako bi se osećali bezbedno i sigurno. Mi ćemo u narednih mesec dana, obezbediti jednokratnu finansijsku podršku svim penzionerima u minimalnom iznosu od 4.000 dinara", rekla je Brnabić.

Vlada Srbije donela je mere kako bi predupredila negativne efekte koronavirusa na ekonomiju i privredu, pa je, uz odluku NBS da smanji referentnu kamatnu stopu na 1,75 odsto, odlučila da uloži dodatnih 24 milijarde dinara u kapitalne infrastrukturne projekte, izjavila je premijerka.

Ukazala je da su u Srbiji najugroženiji sektori turizam, transport i logistika.

Za sada ostaje let za SAD

Brnabić je dodala i da je od Ambasade SAD zatraženo pojašnjenje mere o zabrani ulaska građana EU u Ameriku, dodajući da za sada nećemo suspendovati let za SAD, „ali je velika verovatnoća da ćemo morati“.

Brnabić je kazala da je trenutno jasno da se mera odnosi na Šengen zonu i EU, a ne odnosi se na Srbiju.

„Odnosi se, međutim, na građane Srbije koji su bili u Šengen zoni“, dodala je ona.

Proizvodnja maski u tri smene

Predstavnici većine kompanija koje proizvode hirurške maske i sredstva za dezinfekciju organizovaće rad u tri smene, kako bi odgovorili na povećane potrebe za tim sredstvima na našem tržištu, rekla je Brnabić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala