Kudrin: Rusija i svet, verovatno, na pragu nove ekonomske krize

© Sputnik / Aleksandar MilačićAleksej Kudrin
Aleksej Kudrin  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik ruske Računovodstvene komore Aleksej Kudrin smatra da su Rusija i svet, najverovatnije, na pragu nove ekonomske krize.

„Sadašnja kriza mogla bi da bude osetna“, upozorio je Kudrin, bivši vicepremijer i ministar finansija Rusije, koji je učestvovao na zasedanju komiteta Saveta federacije za finansijska tržišta.

Tokom prošle finansijske krize 2008. godine, objašnjava Kudrin, pokretač rasta svetske ekonomije bila je Kina, ali sada je situacija sasvim drugačija situacija jer je sama Kina pretprela značajne posledice od koronavirusa.

Kursna lista menjačnice u Moskvi. - Sputnik Srbija
Opasnost od recesije mnogo veća za Kinu nego za Rusiju

Prema njegovim rečima, očigledno je da je planirani tempo rasta za ovu godinu – od 1,9 odsto  - nedostižan.

„Ako cena nafte bude oko 35 dolara, kao što je danas, vidim u tome rizik za sniženje rasta BDP praktično do nule, a moguć je čak i negativan efekat“, kaže Kudrin.

Cene nafte

Kudrin se, međutim, nada da će cena nafte biti viša – oko 40-45 dolara po barelu.

„Zbog ćega će naš rast biti oko nule ili malo iznad. To će uticati na inflaciju i ona može rasti do šest ili čak i više odsto“, rekao je Kudrin.

Zemlje-članice OPEK plus 6. marta nisu postigle dogovor ni promeni parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, ni o njegovom produžetku. To je dovelo do potresa na naftnom tržištu i 9. marta cene su pale za 30 odsto.

OPEK - Sputnik Srbija
Rusija poručuje OPEK-u: Nismo mi inicirali povlačenje iz sporazuma

Prognoze

Kudrin je, takođe, naveo da se finansijske prognoze zasnovane na srednjoj ceni nafte od 57,7 dolara po barelu i srednjem kursu dolara od 63,9 rubalja danas ne mogu smatrati realističnim tako da se ni budžet ne može bazirati na njima.

„Mora se poći od novih realnosti i, naravno, teško je prevideti kakav će biti scenario u ovoj godini“, dodao je on.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala