Ambasada Irana: SAD uskraćuju medicinsku pomoć

© Sputnik / Anton Bыstrov / Uđi u bazu fotografijaZastava Irana
Zastava Irana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Koronavirus je veliki međunarodni problem bez presedana koji zahteva neposrednu saradnju i solidarnost celokupne međunarodne zajednice, bez uplitanja politike, ali Amerika, kako je saopštila ambasada Irana u Beogradu krši elementarna ljudska prava - pravo na medicinsku pomoć.

U saopštenju ambasade se ističe da se Iran suočava sa velikim izazovima u borbi protiv epidemije, a da iranski narod trpi „...nepodnošljiv bol i užasne posledice zbog nehumanih, unilateralnih sankcija SAD“.

U saopštenju piše da je Vašington pokrenuo kampanju „...maksimalnog pritiska protiv iranskog naroda i insistira da se taj pritisak dodatno pojačava“, što ima ozbiljne, negativne posledice u jeku globalne krize koju je izazvalo širenje koronavirusa.

U saopštenju se konstatuje da je sa humanitarnog stanovišta, reč o nesumnjivom i očiglednom kršenju međunarodnih zakona, elementarnih ljudskih prava i prava na medicinsku pomoć koje sprovode SAD.

„Američka vlada nastavlja aktivno da koristi sankcije kao način da naškodi zdravlju Iranaca iako je Vašington deklarativno tvrdio da hrana i lekovi ne podležu sankcijama“, ističe se u saopštenju iranske ambasade u Beogradu.

Ističu da su oštre restrikcije nametnute po pitanju finansijskih transakcija i neprekidne pretnje korporacijama u tim industrijama efektno sprečile redovnu isporuku medicinskog materijala i opreme, ozbiljno pogađajući zdravstveni sektor zemlje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala