Poznati holivudski producent osuđen na 23 godine zbog seksualnog zlostavljanja

© AP Photo / Steven HirschHarvi Vajnstin
Harvi Vajnstin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Filmski mogul Harvi Vajnstin osuđen je na 23 godine zatvora zbog seksualnog napada na dve žene, što je veoma blizu maksimalne kazne koja se izriče za ovakva dela.

Sudija Džejms Burk izrekao je oštru kaznu 68-godišnjem bivšem producentu  „Miramaksa“, odgovarajući na zahtev tužilaštva za izricanjem stroge kazne nekadašnjem  holivudskom titanu.

Dok je mnogo žena optuživalo Vajnstina za seksualne prestupe, on je prošlog meseca osuđen posebno za silovanje trećeg stepena i optužbe za seksualni napad prvog stepena protiv bivše asistentkinje produkcije Mimi Hejliaj i ambiciozne glumice Džesike Men. Obe su bile prisutne izricanju presude.

Vajnstinova odbrana tražila je izuzeće, moleći sudiju da dosudi minimalnu kaznu od pet godina s obzirom na starost producenta i insistirajući na tome da je lošeg zdravlja.

Holivudski producent na sud je danas stigao u invalidskim kolicima, nakon što je koristio hodalicu tokom sudskog postupka.

Otkako je uhapšen, Vajnstin je vreme provodio na relaciji između zatvorske ustanove na ostrvu Rikers i bolnice u kojoj je prošle nedelje operisan.

Nekada moćna figura, koja je postala glavni negativac pokreta #MeToo — nakon što je pokrenuta lavina ženskih optužbi 2017. godine — još uvek se suočava sa višestrukim tačkama optužnica za seksualne napade u Los Anđelesu.

Dok je Vajnstin izbegao maksimalnu kaznu od 29 godina i nije proglašen krivim za dve najozbiljnije optužbe protiv njega, čak i manja kazna povećava mogućnost da će ostatak života provesti iza rešetaka, posebno ako bude proglašen krivim za bilo koju od četiri tačke povezane za seksualne napade sa kojima se suočava u Los Anđelesu. Te optužbe objavljene su istog dana kada je suđenje počelo u Njujorku i prvo su podnete od strane radne grupe LA kaunti osnovane posebno radi istrage vezane za #MeToo navode koji su potresli industriju zabave.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala