Poljska priznala: Sovjetski Savez zaslužan za pobedu nad fašizmom

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaStanovnici Poznanja dočekuju sovjetske vojnike u Drugom svetskom ratu
Stanovnici Poznanja dočekuju sovjetske vojnike u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sovjetski Savez odigrao je glavnu ulogu u pobedi nad fašizmom, Varšava se slaže sa stavom Moskve o doprinosu SSSR-a po pitanju okončanju rata, izjavio je ministar inostranih poslova Poljske Jacek Čaputovič u intervjuu za televitiju „RBK“.
„Priznajemo ogromnu, čak i glavnu ulogu Sovjetskog Saveza u pobedi nad fašističkom Nemačkom, a takođe i ogromnu žrtvu sovjetskog naroda“, izjavio je poljski ministar.  

Istovremeno, Čaputovič se nije složio sa stavom poljskih političara, koji optužuju Moskvu da je započela rat zajedno sa Hitlerom, ali je dodao i da smatra da u izvesnoj meri SSSR snosi odgovornost za napad Nemačke na Poljsku.

„Jednostavno govoreći, to je bio sporazum Hitlera i Staljina, na osnovu kog je 17. septembra Sovjetski savez napao teritoriju Poljske. Za nas su te stvari očigledne, ali ih rusko društvo nije u potpunosti svesno“, preneo je reči ministra „RBK“.

Prema mišljenju diplomate, rat je počeo 1939. godine, pošto su Nemačka, a zatim navodno i Sovjetski Savez, napali Poljsku.

Ambasador Rusije u Poljskoj Sergej Andrejev - Sputnik Srbija
Ruski diplomata: Da nije bilo Crvene armije, Poljske ne bi bilo na karti

Pokušaji revidiranja istorije

U poslednje vreme Poljska pokušava da odgovornost za početak Drugog svetskog rata prebaci na Rusiju. Parlament te zemlje je početkom januara usvojio rezoluciju u kojoj je za pokretanje rata optužio kako Nemačku, tako i SSSR.

Varšava je čak rekla da su sovjetske trupe namerno odlagale oslobođenje Aušvica. Moskva je te reči ocenila kao „neodgovorne spekulacije amatera“.

Poljska je pri tome uverena da je Varšava pobedila u „istorijskom sporu s Rusijom“.

Ruske vlasti su više puta govorile da neke evropske zemlje pokušavaju da revidiraju istoriju. Predsednik Rusije Vladimir Putin je sredinom decembra izjavio da su one, između ostalog i Poljska, sklopile zaveru sa fašističkom Nemačkom, a da Rusija ima na raspolaganju dokumente koji pokazuju kako su pregovori vođeni. Prema rečima ruskih političara, Evropa nije spremna da prizna taj deo svoje istorije.

U obraćanju Saveznoj skupštini, Putin je rekao da je Rusija dužna da obezbedi očuvanje istine o Drugom svetskom ratu i da se odupre pokušajima falsifikovanja istorije.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala