Na fakultetima u Beogradu nastava u manjim grupama

© Sputnik / Nikola JoksimovićDvorište kapetan Mišinog zdanja.
Dvorište kapetan Mišinog zdanja. - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Fakulteti u sastavu Univerziteta u Beogradu organizovaće nastavu u manjim grupama studenata, u skladu sa odlukom nadležnih o zabrani okupljanja u zatvorenom prostoru kako bi se sprečilo širenje novog korona virusa.

Rektorka Univerziteta u Beograd Ivanka Popović kaže da se zabrana okupljanja u zatvorenom prostoru, za grupe veće od 100, odnosi i na predavanja kojima prisustvuje veliki broj studenata, te da su na današnjoj sednici Senata razgovarali o tome kako da se nastava reorganizuje.

„Dali smo preporuke da se radi i onlajn, elektronskim putem, gde je to moguće“, rekla je Popović i navela da su preporuke date kako bi se umanjio rizik širenja novog koronavirusa i zaštitili studenti.

Ona je rekla da će UB pratiti preporuke i odluke Vlade Srbije i reagovaće brzo, prenosi Tanjug.

Fakulteti su zatražili mišljenje Ministarstva prosvete Srbije da li mogu da održavaju sednice nastavno-naučnog veća kojima prisustvuje više od 100 ljudi.

Rektorka pojašnjava da je na pojedinim fakultetima neophodno da se održe sednice nastavno-naučnog veća, ali da sa druge strane niko ne želi da ugrozi bilo čije zdravlje.

„Nakon konsultacija sa ministarstvom mi ćemo svim fakultetima uputiti preporuke, kako da postupe vezano za sastanke većih grupa zaposlenih na fakultetima“, navela je ona.

© Sputnik / Igorь Zarembo / Uđi u bazu fotografijaPreporuke date da bi se umanjio rizik širenja koronavirusa
Na fakultetima u Beogradu nastava u manjim grupama - Sputnik Srbija
Preporuke date da bi se umanjio rizik širenja koronavirusa

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Milo Tomašević kaže da će taj fakultet deliti studente u manje grupe za predavanja, kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa.

Već danas fakultet će poslati obaveštenje profesorima, razmotriti situaciju pojedinačno po predmetima i tamo gde ima više od 100 studenata podeliti u manje grupe.

„Primenićemo i druge mere vezane za nastavu, a biće i pojačane higijenske mere“, naveo je on.

Tomašević dodaje da će sva putovanja profesora i studenata koja nisu neophodna biti odložena, kao što je to urađeno u slučaju mnogih konferencija i kongresa.

Bez razmena studenata i putovanja

Prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu Nenad Zrnić ističe da je preporuka nastavnicima i studentima da ne putuju na studentske i stručne razmene.

„Obavešteni smo od partnera da neće primati naše studente na razmenu do kraja aprila“, rekao je Zrnić.

On je pojasnio da su planirane razmene studenata, iz prethodnog ciklusa, trebale da budu obavljene do 31. maja, a da su iz Poljske dobili informaciju da će rok verovatno biti produžen rok do 31. jula, možda i do kraja školske godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala