Hoće li Putin ostati na vlasti i posle 2024. godine

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moguć je amandman koji bi Putinu omogućio da, nakon unošenja izmene u Osnovni zakon zemlje, ostane na vlasti, tj. da ponovo učestvuje na predsedničkim izborima. Međutim, Putin smatra da bi to trebalo da proceni Ustavni sud.

Državna duma Rusije u utorak je u drugom čitanju usvojila predlog zakona o ustavnim amandmanima. Među brojnim predlozima najviše pažnje izazvao je predlog Valentine Tereškove, zbog koga je čak i Vladimir Putin neplanirano posetio Dumu.

Prva žena kosmonaut tražila je da se ukine ograničenje broja predsedničkih mandata, ili, ako bude zahtevala situacija i zatraži narod, stvori mogućnost da sadašnji predsednik bude ponovo izabran na ovu funkciju.

Treba podsetiti da je prema ustavnim izmenama koje je Putin predložio, broj predsedničkih mandata ograničen na dva, a osim toga uklanja se reč „zaredom”, što omogućava učestvovanje na izborima nakon pauze.

Predsedavajući Državne dume Vjačeslav Volodin objavio je pauzu kako bi sa liderima frakcija razgovarao o situaciji. Ali na kraju, Putin je sam došao u zgradu Dume, mada to nije bilo planirano.

„I koronavirus je došao i cene nafte skaču“

„Uzimajući u obzir principijelni karakter razgovora, kao i činjenicu da je upravo na moju inicijativu započela široka rasprava o mogućim izmenama, smatrao sam neophodnim da, bez odlaganja, ovde izrazim svoj stav“, objasnio je predsednik.

Ruski lider ponovo je podsetio zašto je, po njegovom mišljenju, došlo vreme za izmene Osnovnog zakona: to je korisno za društvo i ojačaće suverenitet države.

„Svet se zaista menja, to se odnosi ne samo na buran i eksplozivan razvoj tehnologije, već bukvalno na sve aspekte života. Te promene su kardinalne, nepovratne. Vidimo koliko je teško stanje u svetskoj politici, u oblasti bezbednosti, globalnoj ekonomiji“, istakao je Putin. „Još nam je došao i koronavirus, cene nafte talasaju i skaču, a sa njima i kurs nacionalne valute i berze“, precizirao je on.

Šef države u svom obraćanju uveravao je da će ruska ekonomija nastaviti da jača, a, iako je mnogo toga učinjeno brzopleto, zajednički rad će pomoći u prevazilaženju svih poteškoća.

Stoga je pitanje formiranja vrhovnog organa vlasti sve akutnije, zaključio je Putin. Na kraju, predsednik je garant Ustava i bezbednosti države, njene unutrašnje stabilnosti i unutrašnjeg evolucionog razvoja.

Rusija je svoju kvotu revolucija ispunila

Putin je naglasio: „Upravo evolucionog. Već smo imali dovoljno revolucija. Rusija je svoju kvotu revolucija ispunila.“

Predsednik je uverio da je vrlo dobro svestan odgovornosti i shvata da društvo čeka na njegove ocene i odluke o ključnim pitanjima formiranja državne vlasti u zemlji i sada i nakon 2024. godine. Zbog toga je obećao da će svoj stav formulisati jasno i krajnje otvoreno.

Pitanje o predsedničkoj vlasti Putin je nazvao principijelnim i ponovio ideju da Rusija treba da ima jaku predsedničku vertikalu. Na ovo podseća aktuelna situacija u ekonomiji i oblasti bezbednosti.

Govoreći o alternativi u obliku parlamentarnog oblika vladavine, predsednik Rusije je napomenuo da je u ovoj fazi to irelevantno. Ako ni zbog čeg drugo, ono zbog toga što u nekim evropskim zemljama sa parlamentarnom demokratijom „godinama ne može da se formira vlada“. „Za Rusiju je to apsolutno nemoguće i apsolutno neprihvatljivo“, naglasio je predsednik.

Putin je, takođe, protiv davanja predsedničkih ovlašćenja Državnom savetu ili Savetu bezbednosti.

„Uveren sam da će se Vladimir Volfovič (Žirinovski), koji je ovo predložio, složiti. Ipak je on veoma iskusan političar. U Rusiji će to neminovno dovesti do dvovlašća, do podele u društvu i na najnegativniji, a možda i najtragičniji način uticati na sudbinu zemlje i život građana. Hajde da to ne radimo“, dodao je predsednik.

Moguć amandman koji bi omogućio Putinu još jedan mandat

Govoreći o predlozima Tereškove, „Ako Ustavni sud donese zvaničan zaključak da takva izmena neće biti u suprotnosti sa načelima osnovnog zakona“, precizirao je Putin.

On je, pri tome, istakao da smatra nesvrsishodnim da se „iz Ustava ukloni ograničenje broja predsedničkih mandata“.

Govoreći o ideji produženja mandata, Putin je izjavio da zemlji nisu potrebni izbori bez alternative: „Građani Rusije uvek treba da imaju alternativu na svim izborima i na izborima za šefa države. Izbori uvek treba da budu otvoreni i konkurentni“, zaključio je ruski predsednik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala