Ako Amerikanci odu sa Kosova — Bondstil se gasi, a šta će Srbi...

© AP Photo / Visar Kryeziu / Vežbe u bazi Bondstil, na KiM-arhivska fotografija
Vežbe u bazi Bondstil, na KiM-arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Eventualno povlačenje američkih vojnika sa Kosova neće se odraziti na bezbednost Srba u pokrajini jer bi u tom slučaju američke vojnike zamenili vojnici iz drugih zemalja NATO, a američka vojna baza Bondstil će se u dogledno vreme zatvoriti bez obzira ostali ili ne američki vojnici na Kosovu.

Ovo je stav politikologa sa Kosova Stefana Filipovića povodom sve češćih najava iz Amerike da bi njihovi vojnici mogli uskoro da se povuku sa Kosova i Metohije.

Sin američkog predsednika Donald Tramp Junior složio se sa navodima senatora Dejvida Perdjua da bi SAD trebalo da preispitaju vojno prisustvo na Kosovu, ako Priština ne ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

Ideju senatora Perdjua podržao je i izaslanik SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Na Kosovu deluje misija KFOR-a na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i na osnovu Tehničkog sporazuma iz Kumanova, između tadašnje Vojske Jugoslavije i NATO, a to su ozbiljni, obavezujući međunarodno-pravni akti, podseća Filipović.

Ko zamenjuje Amerikance ako napuste Kosovo

Filipović smatra da trenutno međunarodno pravo sve više dobija na značaju zbog komplikovanja situacije u svetu kao i zbog toga što imamo „više jakih globalnih igrača“.

NATO je jedini garant bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji i alijansa će imati obavezu da ispuni ono što je potpisala, a da li će to raditi američki vojnici ili vojnici neke druge NATO zemlje, nije bitno i to je više političko nego bezbednosno pitanje, ističe naš sagovornik.

„To su političke igre za koje ja želim da verujem, a na to me i razum upućuje, koje nemaju toliko veze sa Kosovom, Albancima, Srbima i dijalogom, nego da su u pitanju unutarpolitička trvenja u SAD oko izbora i borbe dve velike struje. To je ta priča i ona se može lako povezati sa tim ko je s Balkana dao podršku jednoj struji, odnosno ko ima kakve statue i spomenike po Prištini i tako dalje“, kaže Filipović.

Ako se povuče jedan kontigent KFOR-a, on će se popuniti snagama iz neke druge NATO zemlje i to je tehnička stvar jer KFOR mora imati svoju misiju na Kosovu pošto ih na to obavezuju dokumenti međunarodnog prava, smatra naš sagovornik.

Bondstil — vojna baza pred zatvaranjem

Kad je reč o najvećoj američkoj vojnoj bazi na Kosovu, Bondstil je kao vojna baza u poslednjih desetak godina u opadanju, i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu, smatra Filipović.

„Nevezano za proces odlaska američkog kontingenta ako do njega dođe, a ja mislim da se to neće desiti, to su samo političke igre, mislim da ta baza neće još dugo postojati na prostoru Kosova jer pretnje, izazovi i rizici u bezbednosnom smislu u nekom budućem periodu, ukazuju na nepostojanje potrebe za njom. Hiljade civila radilo je u Bondstilu u određenom trenutku a sad je to svedeno na minimalan broj što znači da se smanjuje i broj vojnika i opreme. Bondstil je postao jedna mala baza sa tendencijom da se zatvori, nevezano za ovu odluku“, kaže Filipović.

Sve i da se Bondstil zatvori, to neće značiti da će to biti kraj misije KFOR-a i prisustva NATO na Kosovu, tako da se dugoročno neće ništa menjati, jer postoje baze i u Prištini, i u Metohiji, i na severu Kosova, dodaje naš sagovornik.

Filipović podseća da je u  junu 1999. na Kosovo je ušlo 80.000 vojnika NATO, a da danas u pokrajini nema više od 4.000 pripadnika KFOR-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala