Sin prelomio, čeka se tata Tramp: Gubi li Priština već dobijenu partiju

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave tzv. Kosova, SAD i Albanije u Prištini
Zastave tzv. Kosova, SAD i Albanije u Prištini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poruka sina predsednika Amerike Donalda Trampa Juniora da bi SAD mogle da povuku vojsku sa Kosova i Metohije pokazuje da vreme radi za Srbiju, dok se, istovremeno, kosovski premijer Aljbin Kurti našao u poziciji, koja je česta u šahu – da gubi već dobijenu partiju. Ipak, čeka se i konačna reč tate.

Donald Tramp Junior složio se sa navodima američkog senatora Dejvida Perdjua da bi SAD trebalo da preispitaju svoje prisustvo na Kosovu ako Priština ne ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

Tramp Junior je na Tviteru napisao:

„Slažem se. Na Kosovu je naših 650 vojnika. Vreme je da se vrate“.

Prethodno je na navode Perdjua na toj društvenom mreži retvitovao i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel.

Perdju je na svom Tviter nalogu napisao da, ako Priština nije potpuno posvećena miru, SAD treba da preispitaju svoje prisustvo na kosovskoj teritoriji.

Objava iz Amerike: Kurti gubi partiju šaha

Pregovori o Kosovu i Metohiji su već više godinu dana zakočeni, pre svega krivicom Prištine koja izbegava da ispuni ono na šta se obavezala Briselskim sporazumom, kaže za Sputnjik istoričar Saša Adamović, dobar poznavalac američkih političkih prilika.

Adamović dodaje da kosovski Albanci izvrdavaju pregovore Beograda i Prištine „u nadi da će Tramp izgubiti sledeće izbore“ i da će na mesto njegove doći njima naklonjenija američka administracija.

Priština, što se vidi po potezima novog predsednika tzv. vlade Kosova Aljbina Kurtija, pokušava da kupi vreme i da sačeka promenu u Beloj kući, ističe Adamović.

„Mislim da se Kurti u mnogo čemu vara i da mu se dešava nešto što je inače čest fenomen u šahu, a to je da igrate partiju u kojoj imate dobijenu poziciju ali nikako da odigrate pobednički potez posle kog bi se protivnik predao. Zato se dešava da izgubite prednost u partiji, ali bez obzira na to, ne želite da prihvatite realnost već nastavljate da forsirate i onda pravite grešku i gubite partiju. Mislim da se tako nešto upravo dešava u glavi Aljbina Kurtija i drugih kosovskih političara koji ne shvataju da je nekad dobijena partija pretvorila se u nešto što se ne može dobiti“, kaže Adamović.

Vreme radi za Srbiju

Očito je da su se mnoge važne stvari promenile u američkoj politici dolaskom Donalda Trampa na čelo SAD 2016. godine, što je izazvalo tektonske promene ne samo u svetskoj nego i u američkoj unutrašnjoj politici, ocenjuje naš sagovornik.

Objava Trampovog sina veoma je važna, pošto znamo koliko njegova porodica ima važnu ulogu u oblikovanju američke politike, tako da sad prvi put čujemo ono što smo želeli da čujemo sve ove godine kad je reč o rešavanju kosovskog problema, ističe Adamović.

​Izjava senatora Perdjua, koji važi za Trampovog lojalistu, kao i komentari te izjave Ričarda Grenela i Donalda Trampa Juniora znače neku vrstu preispitivanja američke politike kad je u pitanju rešavanje kosovskog problema, što znači da u ovom trenutku vreme radi za Srbiju, smatra Adamović.

„Srbija bi trebalo da svoju politiku formuliše kao s jedne strane aktivnu, a sa druge kao strpljivu, da jača svoje ekonomske i vojne potencijale i da čeka povoljan trenutak za rešavanje kosovskog problema. Da li će se to dogoditi ove, sledeće ili neke naredne godine u ovom trenutku to i nije toliko važno, jer istorija nije trka na sto metara, već maraton u kome pobeđuju najizdržljiviji, najsposobniji i najspremniji. Ali Srbija baš zbog toga što su se radikalno promenili međunarodni odnosi mora da bude spremna da u svakom trenutku pitanje kosovskog problema reši na najbolji mogući način u skladu sa svojim nacionalnim interesima“, kaže Adamović.

Srbija se sprema za povratak vojske na Kosovo

On naglašava da je izjava Perdjua, sa podrškom Grenela i komentarom mlađeg Trampa nešto je što je Srbija godinama iščekivala.

Međutim, upozorava Adamović, Srbija još nije pobedila u „novom kosovskom boju“ jer Trampova administracija još vodi borbu na svim frontovima protiv „vašingtonske močvare“, odnosno američke „duboke države“.

Uz to, zvanični Vašington na Kosovu i Metohiji ima dvojicu pregovarača, a pored Grenela, koji je lojalan Trampu, tu je i pregovarač „duboke države“ Metju Palmer koji zajedno sa svojim kompanjonima poput Danijela Servera nipodaštava svaki napredak u pregovorima koji postigne Grenel, smatra naš sagovornik.

„Bilo bi dobro da Srbija bude spremna, u skladu sa Rezolucijom 1244, kad se, ili ako se američki vojnici povuku sa Kosova i Metohije, da tamo pošalje svojih 999 vojnika i policajaca, što nikad nije bilo realizovano“, zaključio je Adamović.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala