Ruski zvaničnici o ukidanju ograničenja broja predsedničkih mandata: To donosi stabilnost

© Sputnik / Kirill Yasko / Uđi u bazu fotografijaPredsednički izbori u Rusiji 2018.
Predsednički izbori u Rusiji 2018. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi ustavni amandmani, kojim bi se ukinulo ograničenje u broju predsedničkih mandata, doneće više stabilnosti Ruskoj Federaciji, izjavio je predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin.

Istovremeno, on je izrazio nadu da će ustavne izmene narod Rusije podržati.

„Nadamo se da će narod podržati osve predloge koji će, moram da naglasim, rešiti mnogobrojne probleme sa kojima se danas susrećemo. A što je još važnije, uvešćemo i nove standarde po pitanju zagarantovanih prava ruskih državljana, uključujući i socijalni aspekt“, istakao je.

Podsetimo, ruska Državna duma je usvojila predlog poslanice „Jedinstvene Rusije“ Valentine Tereškove da se uklone sva ograničenja na broj predsedničkih manadata.

Tim povodom oglasio se i predsednik Rusije Vladimir Putin koji je rekao da bi to formalno i moglo da se uradi, ali da je prvenstveno neophodna saglasnost Ustavnog suda, a potom i da građani taj predlog podrže na glasanju 22. aprila.

Kadirov podržava odluku o ukidanju ograničenja

Lider Čečenije Ramzan Kadirov takođe je podržao odluku ruske Državne dume da se u Ustav Rusije unesu amandmani koji bi mu omogućili Putinu da ponovo učestvuje na predsedničkim izborima.

On je  istakao da je Rusija sada u prelomnoj fazi razvoja, kao i da budućnost zemlje zavisi od toga.

„S tim u vezi, želim da istaknem nepokolebljiv stav, a to je da interesi države i naroda treba da preovladaju nad formalnim stranama bilo kog pitanja“, napisao je Kadirov na „Telegramu“.

On je ocenio da je upravo Putin preporodio Rusiju, koja se „nalazila na ivici raspada“. Dodao je takođe da se, prilikom glasanja o ustavnim amandmanima, ne treba voditi mišljenjem Zapada.

Matvijenkova: Rano je govoriti o novoj kandidaturi Putina

Predsednica Saveta federacije Rusije Valentina Matvijenko izjavila je da je rano govoriti o tome da li će se Putin kandidovati na predsedničkim izborima 2024. godine, ali da je predlog da se uklone ograničenja na broj predsedničkih mandata došao u „pravom trenutku“. 

„Uverena sam da će i zbori 2024. godine biti kontkurentni, kao i da ništa po tom pitanju nije unapred rešeno. O ishodu tih izbora poslednju reč će reći narod. Samo narod, čak i da se Putin kandiduje, će se pitati da li će ga podržati ili ne“, navela je.

Matvijenkova je takođe ocenila i da je neosnovana tvrdnja da su izmene Ustava od samog početka usmerene na proširenje ovlašćenja ruskog predsednika Vladimira Putina.

„Čim smo počeli da razmatramo izmene Ustava, takozvani 'stručnjaci' su već su rekli da se to radi kako bi Putin ostao na vlasti. To je apsolutno neosnovano“, zaključila je.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala