Ruski naučnici patentirali prenos energije iz svemira na Zemlju

© Foto : Roscosmos/Sergey Ryazanskiy / Svitanje sa Međunarodne svemirske stanice, fotografija kosmonauta Sergeja Rjazanskog
Svitanje sa Međunarodne svemirske stanice, fotografija kosmonauta Sergeja Rjazanskog - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Moskovski radio-tehnički institut Ruske akademije nauka registrovao je patent za sistem prenosa energije sa solarne elektrane u orbiti do planete Zemlje, pokazuju podaci na veb-sajtu ruske Državne službe intelektualne svojine.

Prema dokumentu, ruski naučnici su predložili postavljanje solarne elektrane na nadmorskoj visini između 300 i 1000 kilometara, a prilikom prelaska površinskog receptora, električna energija na Zemlju prenosi se pomoću mikrotalasa.

Prenos energije na Zemlju iz svemira može: 1. Osigurati prenos energije direktno na područja njene potrošnje i, pre svega, na teško dostupna i velika geografska područja bez pravljenja dugačkih daljinskih vodova 2. Smanjiti upotrebu ugljovodoničnih goriva, čija proizvodnja i sagorevanje štetno utiču na biosferu“, navedeno je u obrazloženju patenta.

U dokumentu je naveden sličan američki patent iz 1971. godine, u kome je predloženo stvaranje orbitalne solarne elektrane.

Tada je predloženo da se elektrana postavi u geostacionarnu orbitu, približne visine od 36.000 kilometara, što bi joj omogućilo da ostane iznad istog područja Zemljine površine i obezbedilo stalan prenos energije.

Kompozitna slika spiralne galaksije NGC 4631 - Sputnik Srbija
Mali zeleni molekuli: Naučnici tvrde da su pronašli vanzemaljske proteine

U ovom konkretnom slučaju, međutim, prijemna stanica mora biti locirana na ekvatoru planete. Ruski predlog je, kako se izveštava, fleksibilniji i omogućava prenos energije u udaljene regione planete.

Ruski naučnici razvijali su orbitalni laser sa ogledalom-repetitorom, koje će prenositi energiju u one delove planete gde je nemoguće ili izuzetno teško izgraditi elektrane, uključujući Arktik.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala