Putin: Ukidanje ograničenja broja predsedničkih mandata samo uz saglasnost građana

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin govori u Državnoj dumi Rusije
Predsednik Rusije Vladimir Putin govori u Državnoj dumi Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da je prihvatljivo da se u Ustav Rusije unesu amandmani koji bi mu omogućili da, nakon unošenja izmena u osnovni zakon zemlje, ponovo učestvuje na predsedničkim izborima. Međutim, on smatra da bi to trebalo da oceni Ustavni sud Ruske Federacije.

Ruski predsednik rekao je da bi formalno bilo moguće skinuti ograničenja u broju predsedničkih mandata, ali uz stabilnost i zrelost sistema potrebna je promena vlasti.

„Smatram da je nepraktično uklanjanje ograničenja broja predsedničkih mandata iz Ustava. Predlog (amandman Valentine Tereškove kojim se Putinu omogućava da se ponovo kandiduje na izborima 2024. godine) zapravo znači uklanjanje ograničenja za svakog građanina, uključujući aktuelnog predsednika, i omogućavanje da ubuduće učestvujem na izborima“, precizirao je Putin i dodao da bi to bilo „samo u slučaju da građani podrže takav predlog i takav amandman i kažu ‘da’ na glasanju 22. aprila ove godine“, dodao je on.

„U vreme kada zemlja još uvek ima mnogo problema, ali kada politička, ekonomska, socijalna oblast stiče unutrašnju stabilnost, zrelost, kada država postaje moćnija i teško ranjiva spolja, tada, naravno, u prvi plan dolazi mogućnost promene vlasti. Ona je potrebna za dinamiku razvoja zemlje“, objasnio je Putin.

Ruski lider je istakao da bi danas formalno bilo moguće ukinuti ograničenja broja mandata, posebno jer u mnogim zemljama takva praksa postoji, međutim, naglasio je da smatra da nije opravdano ukloniti iz Ustava ograničenja broja predsedničkih mandata.

Rusiji je apsolutno potrebna snažna predsednička vertikala vlasti, smatra predsednik Rusije.

„Smatram i duboko sam uveren da je snažna predsednička vertikala za našu zemlju, Rusiju, apsolutno potrebna“, istakao je Putin.

Putin je objasnio da u Rusiji ne može da se uvede parlamentarni oblik vlasti.

„Parlamentarni oblik vladavine, koji se u svetu široko koristi, međutim, u sadašnjoj fazi našeg razvoja, ne može se iskoristiti kod nas. Pogledajte na zemlje tradicionalne parlamentarne demokratije u Evropi šta se dešava. Kažem to bez preterivanja. Godinama u nekim zemljama ne može da se formira vlada. Za Rusiju je to apsolutno nemoguće, apsolutno neprihvatljivo“, naglasio je Putin.

Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Dvovlašće za Rusiju apsolutno pogubno

Predsednik Rusije izrazio je uverenje da će doći vreme kada vrhovna vlast u Rusiji neće biti personifikovana.

„Siguran sam da će doći vreme kada najviša predsednička vlast u Rusiji neće biti, da tako kažem, personifikovana, neće biti povezana ni sa jednim čovekom“, izjavio je Putin obraćajući se poslanicima Državne dume, koji razmatraju amandmane na Ustav Rusije o poništavanju predsedničkog mandata.

„Trenutna ekonomska i bezbednosna situacija još jednom nas podseća na ovo. Pre svega, to je potrebno radi stabilnosti“, nastavio je Putin.

Ruski predsednik smatra i da društvo mora da ima garancije da će biti obezbeđena redovna smena vlasti.

On je dodao i da je svestan svoje odgovornosti pred građanima zemlje.

„Želim da vas uverim da sam se uvek u svom radu rukovodio i da ću se rukovoditi isključivo trenutnim i dugoročnim interesima Rusije, isključivo voljom našeg naroda, zaključio je Putin.

O prevremenim parlamentarnim izborima

Ranije je poslanik Državne dume iz Jedinstvene Rusije Aleksandar Karelin rekao da će u parlament uneti amandman za vanredne parlamentarne izbore. Predsedavajući Državne dume Vjačeslav Volodin izjavio je da će amandman biti razmotren u utorak.

Komentarišući ovaj predlog, Putin je rekao da je to odluka parlamenta.

„Ali ako u parlamentu nema konsenzusa o ovom pitanju, onda ne vidim potrebu za prevremenim izborima u Državnu dumu“, objasnio je Putin.

U obraćanju Saveznoj skupštini 2020. godine predsednik Rusije Vladimir Putin govorio je o ustavnim amandmanima koje smatra neophodnim. Među njima je promena mehanizma formiranja Vlade, konsolidacija uloge Državnog saveta i novi kriterijumi za predsedničke kandidate.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala