„Petorka” Saveta bezbednosti UN potvrdila privrženost neširenju nuklearnog oružja

© AP Photo / Seth WenigČlanovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN – Rusija, Kina, SAD, Francuska i Velika Britanija potvrdile su privrženost odredbama Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja i pregovorima u oblasti nuklearnog razoružavanja u cilju jednake bezbednosti za sve, piše u zajedničkom saopštenju ministara inostranih poslova tih zemalja.
„Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja je stupio na snagu 5. marta 1970. godine. Danas, 50 godina kasnije, obeležavamo neprocenjiv doprinos tog istorijskog sporazuma bezbednosti i prosperitetu svih svetskih zemalja i naroda. Ponovo potvrđujemo našu privrženost svim odredbama ovog Sporazuma”, piše u dokumentu objavljenom na sajtu ruske diplomatske službe.

Kako se navodi u dokumentu, ovaj Sporazum je postavio neophodnu osnovu međunarodnim naporima u sprečavanju pretnje globalnog širenja nuklearnog oružja, koja se pojavila tih godina i prisutna je do danas.

Ministri su takođe potvrdili da odlučno podržavaju proširenje pristupa nuklearnoj energiji i njenom korišćenju u miroljubive svrhe.

© Sputnik / A. Zubcov / Uđi u bazu fotografijaNuklearno oružje
„Petorka” Saveta bezbednosti UN potvrdila privrženost neširenju nuklearnog oružja  - Sputnik Srbija
Nuklearno oružje

U saopštenju se još ističe da je uloga Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) naročito važna u realizaciji Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, te da se strane obavezuju da će i dalje pružati punu podršku organizaciji i pozivaju i druge zemlje da slede njihov primer.

„U skladu sa Sporazumom o neširenju nuklearnog naoružanja ostajemo privrženi vođenju pregovora u duhu dobre volje za sprovođenje efikasnih mera u oblasti nuklearnog razoružanja, kao i sporazumu o opštem i potpunom razoružavanju pod strogom međunarodnom kontrolom. Podržavamo krajnji cilj – stvaranje sveta bez nuklearnog oružja sa podjednakom bezbednošću za sve. Doprinoseći smanjivanju napetosti u međunarodnim odnosima i stvaranju uslova za stabilnost, bezbednost i uzajamno poverenje među zemljama, ovaj sporazum daje važan doprinos nuklearnom razoružavanju“, istaknuto je u saopštenju.

Prema rečima učesnika, uspeh sporazuma nije bio unapred predodređen, niti je u budućnosti zagarantovan.

„Uspeh Sporazuma zavisi od naših usklađenih i doslednih napora da ga ispunimo, da se osiguraju sve neophodne garancije, ali i da se usaglase reakcije na potencijalno nove izazove. Čak i u jeku Hladnog rata, naši prethodnici su doprineli zajedničkoj bezbednosti i prosperitetu. Danas se obavezujemo da ćemo očuvati i ojačati to nasleđe za buduće generacije“, zaključuje se u dokumentu.

Istorija Sporazuma

Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja je multilateralni sporazum, koji je na snazi od 1970. godine je usmeren na ograničenje širenja nuklearnog naoružanja. Od tada se 191 država pridružila ovom sporazumu.

U skladu sa Sporazumom, države koje ne poseduju nuklearno oružje su se obavezale da ga neće ni posedovati, a države koje poseduju nuklearni potencijal su se obavezale da će se razoružati.

Istovremeno, sve države imaju pravo pristupa nuklearnim tehnologijama u miroljubive svrhe uz određene garancije.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala