Amerika ucenjuje Tursku: Ništa od „Patriota“ dok ne vratite Rusiji S-400

© AFP 2023 / DANIEL SLIMZgrada Pentagona u Vašingtonu
Zgrada Pentagona u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turskoj neće biti isporučeni protivvazduhoplovni raketni sistemi „Patriot“, koje je tražila od Amerike, dok ne vrati Rusiji PVO sisteme S-400, izjavio je portparol Pentagona Džonatan Hofman.

„Stav ministra odbrane SAD Marka Espera bio je jasan od dana kada je stupio na dužnost ministra. On glasi da Turska neće dobiti baterije sistema 'Patriot', dok ne vrati S-400 Rusiji“, rekao je Hofman.

Redžep Tajip Erdogan i Majk Pompeo na konferenciji u Berlinu - Sputnik Srbija
Erdoganovi manevri — red S-400, red „Patriota“

Diskusija o mogućoj isporuci američkih sistema „Patriot“ Turskoj ponovo je zaživela nakon eskalacije tenzija u sirijskoj provinciji Idlib iako je isporuka ruskih S-400, koja je započeta sredinom jula 2019. godine, izazvala krizu u odnosima Turske i SAD.

Podsetimo, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ranije je izjavio da su SAD prilično smekšale stav kada je reč o S-400. Prema njegovim rečima, Amerika sada samo traži da Turska obeća da neće koristiti te sisteme.

Američki ambasador u Turskoj Dejvid Saterfild ranije je rekao je da su SAD izrazile nadu da će pitanje isporuke Turskoj sistema S-400 biti rešeno i upozorile da bi Ankara mogla snositi posledice zbog kupovine tih sistema prema Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Istovremeno, turski lider je ranije najavio i da će ruski sistemi S-400 biće uvedeni u upotrebu u aprilu ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala