Otkrijte da li vam internet kompanija namerno usporava vaj-faj signal

CC0 / Pixabay / Sa novim vaj-fajom možete da preuzmete film veličine 4 gigabajta za oko pet sekundi.
Sa novim vaj-fajom možete da preuzmete film veličine 4 gigabajta za oko pet sekundi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Malo je stvari koje više iritiraju od prekidanja ili potpunog zaustavljanja vaše omiljene serije baš kada je najuzbudljivije, a sve zbog loše internet veze.

Mnogo živaca bilo bi sačuvano samo kada bi internet signal ostao stabilan. Ali, nažalost, stabilan internet signal često je samo fantazija, a u mnogim područjima izbor internet kompanija previše je ograničen da bi problem bio rešen.

Što je još gore, internet komapanije mogu, ako žele, uticati na vaš internet signal – ograničiti ga ako, na primer, trošite više protoka na Jutjubu nego što bi oni želeli ili pružajući sporije veze prema stranicama koje drže njihovi poslovni konkurenti.
Srećom, za neke od ovih problema postoji rešenje: virtualna privatna mreža. Zapravo, internet kompanije moraju da vide vašu aj-pi adresu da bi vam usporili internet, a dobar VPN će vašu pravu aj-pi adresu učiniti nevidljivom. Evo kako pronaći neki VPN i kako da pomoću njega proverite je li vaša internet kompanija namerno usporava internet, piše portal C Net.

Prvi korak: Testirajte internet

Možete da testirate svoju internet vezu na mnogo načina, a jedan od njih je pomoću stranice M-Lab na kojoj možete da proverite trenutnu brzinu interneta, odnosno pruža li vaš davalac usluge stalne performanse bez obzira na sadržaj kojem pristupate. Ova merenja nisu savršena, ali su dobra polazna tačka.

Drugi korak: Pronađite dobar VPN

Ako ste obavili prvi test i rezultati vam možda izgledaju sumnjivo, potražite dobar VPN. Postoji desetine razloga zašto bi trebalo da ga imate, ali brojni faktori se moraju uzeti u obzir prilikom izbora pravog: sigurnost, pouzdanost, cena, lokacije servera...

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaTestirajte svoj vaj-faj
Otkrijte da li vam internet kompanija namerno usporava vaj-faj signal - Sputnik Srbija
Testirajte svoj vaj-faj

Treći korak: Uporedite svoju brzinu s VPN-om

Ponovo testirajte svoju internet brzinu i uporedite je s rezultatima koje ste dobili u prvom koraku. Upotreba bilo kojeg VPN-a svakako smanjuje brzinu vaše veze, tako da novi testovi treba da pokažu određeno odstupanje. Međutim, VPN također sakriva vašu aj-pi adresu koju internet kompanije koriste kako bi vas identifikovali, tako da ako ponovo testiranje pokaže bolje rezultate nego ono prvo, velika je šansa da vaš davalac usluga namerno usporava vaš signal.

Četvrti korak: Popravite što se može popraviti

Sad sledi teži deo. Čak i ako ustanovite da je vaša internet kompanija odgovorna za lošiji signal, ne postoji mnogo stvari koje možete da učiniti.

Međutim, evo nekoliko rešenja koja mogu pomoći.

- Ako imate mogućnost izbora, odaberite najbolju internet kompaniju u svom okruženju.

- Koristite svoj VPN kako biste održali stabilne brzine. VPN ne može da reši problem loše veze, ali može ublažiti gušenje signala.

- Nazovite svoju internet kompaniju i zapretite da ćete ih promeniti. Ovo je možda staromodna metoda i ne postoji garancija da će uspeti, ali ponekad internet kompanije mogu reagovati na pozitivan način kada se ovako postavite.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala