Naučnici iz Singapura: Koronavirus i groznica denga imaju slične simptome

© AP Photo / Shin Joon-heeMedicinari u zaštitnoj uniformi premeštaju pacijenta iz ambulantnih kola u bolnicu u Seulu
Medicinari u zaštitnoj uniformi premeštaju pacijenta iz ambulantnih kola u bolnicu u Seulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Naučnici iz Singapura saopštili su da su simptomi koronavirusa slični simptomima groznice denga. S tim u vezi, nekim pacijentima prvobitno je postavljena netačna dijagnoza, saopštio je časopis „Lanset“.

Prema njihovim podacima, nekim pacijentima u početku je dijagnostikovana groznica denga. Pacijenti su se žalili na groznicu i osip. Oni pri tome nisu imali simptome tipične za koronavirus, prenosi portal „Izvestija“.

57-godišnji muškarac primljen je u bolnicu sa visokom temperaturom i kašljem. Tokom pregleda ustanovljen je smanjeni broj trombocita u krvi, ali rendgenski snimak grudnog koša bio je normalan. Nakon negativnog testa na groznicu, on je otpušten iz bolnice, ali je ponovo hospitalizovan uz još veći pad trombocita, kao i sa kašljem i otežanim disanjem. Naknadni testovi na denga groznicu bili su negativni, ali mu je dijagnostikovana pneumonija KOVID-19, čiji je uzročnik korovirus.

Slična situacija desila se sa drugom pacijentkinjom, 57-godišnjom ženom koja je u bolnicu primljena sa visokom temperaturom, kašljem i dijerejom.

Lekari su apelovali na kolege da ozbiljno pristupe dijagnozi, podsetivši da nepravilno lečenje predstavlja pretnju za javno zdravlje.

Denga groznica je infekcija koju izaziva denga virus. Komarac prenosi (ili širi) virus denge. Denga groznica je takođe poznata pod nazivom „groznica koja lomi kosti“, jer izaziva toliko snažne bolove da oboleli imaju osećaj da im neko lomi kosti.

Novi koronavirus

Kineske vlasti su 31. decembra 2019. obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije zvanično nazvan KOVID-19.

Ukupan broj zaraženih dostigao je 110 hiljada u 104 zemlje, od čega je 81 hiljada u kontinentalnoj Kini. Od novog koronavirusa umrlo je 3.136 ljudi u Kini, a skoro 60 hiljada je ozdravilo.

Najteža situacija među evropskim zemljama je u Italiji: broj zaraženih premašio je 9.100 ljudi, od kojih je 463 umrlo. U Rusiji je koronavirus potvrđen kod 20 osoba. Vlasti su preduzele različite mere kako bi sprečile dalje širenje.

U Srbiji je jutros potvrđeno četiri slučaja zaraze koronavirusom KOVID-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala