Na pomolu prve sankcije zbog poteza protiv Srba

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici vojske Kosova pored zastave SAD u Prištini
Pripadnici vojske Kosova pored zastave SAD u Prištini  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Obećanje Amerike Prištini da će im uskratiti ekonomsku pomoć ukoliko ne ukinu bezuslovno takse Srbiji, izgleda da tiho stupa na snagu. To bi praktično bio presedan i prve sankcije protiv regionalnih lidera zbog njihovih poteza protiv Srba

Albanski mediji spekulišu da su SAD od planiranih 200 miliona evra za ulaganje na Kosovu, u okviru programa „Milenijum čelendž korporejšen”, uplatilo samo deset, što je prema mišljenju ondašnjih analitičara samo upozorenje i prvi znak da Amerika zaista može da uskrati ekonomsku pomoć Kosovu. Tačnije, da uvede neku vrstu sankcija, ukoliko Kurti nastavi da ignoriše njihove zahteve.

Sankcije Prištini zbog poteza protiv Srba

Iako iz Kurtijeve vlade tvrde da nisu o ovome informisani, izvor blizak Kurtijevom kabinetu tvrdi da je specijalni izaslanik Ričard Grenel lično pozvao Kurtija da bi mu ovo saopštio.   

Milovan Drecun predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije ne želi da govori o spekulacijama i medijskim natpisima, ali ističe da nema dileme da su pretnje kaznenim merama Prištini od strane Amerike sve uverljivije.

„Vašington ima na raspolaganju niz mogućnosti da sankcioniše ovako neprihvatljivo ponašanje Prištine. Međutim, da li će Amerika zaista posegnuti za tim merama, pre svega finansijskim,  zavisiće od ponašanja Albanaca i procene administracije u Vašingtonu,“ kaže Drecun.

Ukoliko bi do toga došlo, Drecun kaže da bi to bio svojevrstan presedan jer svih ovih godina unazad, Vašington snažno podržava velikoalbanski separatizam.

„Toj eventualnoj odluci Amerike sigurno bi se suprotstavili albanski lobisti i takozvana duboka država u Americi. Verovatno bi posledice tih eventualnih sankcija bile ublažene.  Dakle, teško je predvideti sada, ali nema nikakve dileme da  će Vašington, u jednom trenutku, ako Priština ovako nastavi, morati da pređe sa reči na dela“, veruje naš sagovornik. 

Mač sa dve oštrice

Ukoliko to ne urade, dodaje Drecun, lako može da se desi da administracija u Beloj kući izgubi snagu autoriteta koju ima, što nikako Trampu ne bi odgovaralo u predizbornoj godini.

„Dakle, ako prete mogućim kažnjavanjem i mogućim sankcijama, a Albanci nastave da se odupiru ukidanju taksi, onda će Amerikanci u jednom trenutku zaista moći da  preduzmu neke sankcije,“ tvrdi Drecun.  

Kosovski mediji, takođe podsećaju, da je pre nekoliko dana, lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa, inače partner u vladi Aljbina Kurtija rekao da je telefonom razgovarao sa predstavnikom Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom i da ga je on upozorio na moguće uvođenje sankcija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala