Ministar energetike Rusije: Vrata OPEK+ ostaju otvorena

© Sputnik / Natalija Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaMinistarstvo finansija Rusije
Ministarstvo finansija Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
OPEK+ i dalje postoji i radiće u skladu sa Poveljom o dugoročnoj saradnji, u okviru koje je predviđeno zajedničko reagovanje na situaciju na naftnom tržištu u slučaju potrebe, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.
„Pre svega, želim da kažem da vrata nisu zatvorena. To što sporazum neće biti produžen nakon 1. aprila ne znači da nadalje ne možemo sarađivati sa zemljama članicama OPEK-a, ali i onima koje to nisu. Nastavićemo saradnju u skladu sa Poveljom koja je potpisana prošle godine”, istakao je Novak u izjavi za televiziju „Rusija 24”.

On je još dodao da „u slučaju potrebe, raspolažemo različitim sredstvima, uključujući i smanjenje i povećanje proizvodnje, kao i postizanje novih sporazuma. Redovni sastanci OPEK+ na kojima će biti procenjena situacija na tržištu su planirani u maju-junu”.

Novak se osvrnuo i na predlog naftne kompanije „Saudi Aramko” da kupcima nafte omogući popust od 6-8 dolara po barelu.

On je dodao da je jučerašnji pad cene izazvao paniku na tržištu, ali se sada situacija malo stabilizovala.

„Naš trenutni zadatak je da operativno reagujemo na ovu situaciju na tržištima u cilju maksimalnog nivelisanja posledica i nastavka praćenja situacije”, naglasio je ministar.

On je dodao da će ponovno uspostavljanje kotizacija nafte potrajati nekoliko meseci.

© SputnikSedište OPEK-a u Beču
Ministar energetike Rusije: Vrata OPEK+ ostaju otvorena - Sputnik Srbija
Sedište OPEK-a u Beču

Podsetimo, članice OPEK+ nisu uspele da se u petak 06. marta dogovore ni o promeni parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, a ni o produžetku sporazuma. Zbog toga se od 01. aprila obaveze o ograničavanju proizvodnje nafte ukidaju.

Ova dešavanja su prouzrokovala pad cena nafte, koji je u ponedeljak iznosio 30 odsto.

Inače, jula prošle godine članice OPEK+ su jednoglasno usvojile Povelju o dugoročnoj saradnji. Članice su glasale za pridruživanje odluci OPA-a o produživanju sporazuma za devet meseci uz zadržavanje kvota iz starog sporazuma.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala