Kurti u mišolovci: Svakodnevni udarci zbog odbijanja da ukine takse

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poziv američkog republikanskog senatora, Dejvida Perdjua, Prištini da odmah i bezuslovno ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, koji su podržali specijalni izaslanik Donalda Trampa za dijalog, Ričard Grenel i stariji sin američkog predsednika Donald Tramp Junior, prištinski Ljajmi vidi kao snažan pritisak na premijera Aljbina Kurtija.

Kako navodi ovaj portal, to je novi udarac Kurtijevoj vladi zbog odbijanja da postupi po savetu SAD, prenosi Tanjug.

Perdju je predložio da, ako Priština ne ukine takse, SAD treba da razmisle da povuku svoje trupe sa kosovske teritorije.

„Više od dve decenije američke snage pomažu u održavanju mira između Kosova i Srbije. Sada, istorijskim napretkom, Kosovo mora da uradi svoj deo i ukine sve takse nametnute Srbiji. Ako Kosovo nije potpuno posvećeno miru, tada SAD treba da preispitaju svoje prisustvo tamo“, napisao je Perdju na tviteru.

Ovu poruku Perdjua na tviteru je podržao specijalni izaslanik Grenel, bez dodatnog komentara.

Ljajmi piše da je upozorenje SAD postalo još ozbiljnije kada se podršci stavu Perdjua pridružio sin američkog predsednika Donald Džon Tramp.

Pritisak i od Trampa

Trump Junior je, piše portal, čak naveo da se slaže sa mišljenjem američkog senatora i da je vreme da se američke trupe s Kosova vrate kući.

Portal dodaje da je nakon ovih dramatičnih dešavanja, reagovao kosovski predsednik, Hašim Tači pozivom da se hitno sazove sednica vlada i odluka o taksama donese u skladu sa zahtevima SAD.

„Veoma ste potkopali naš poseban odnos sa SAD, bez kojeg ne bismo imali ni slobodu, ni državu, ni budućnost. Ovakvim pristupom dovodi se u pitanje budućnost naše države“ napisao je Tači na svom fejsbuk profilu.

Oglasio se potom i predsednik DSK, članice vladajuće koalicije, Isa Mustafa, koji je najavio razgovore sa koalicionim partnerom Kurtijem.

Opozicija se takođe protivi Kurtiju Lider najuticajnije opozicione stranke (PDK) Kadri Veseli oštro je reagovao na kršenje odnosa koje vlada premijera Albina Kurtija vodi na Kosovo sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Stavljanje Kosova na opasnu nacionalnu raskrsnicu, ne bilo kakvom spoljnom pretnjom, već umišljenim aktima samog premijera, je loš znak za našu zemlju“, napisao je Veselji.

Šef opozicione Socijaldemokratske inicijative Fatmir Ljimaj upozorio je da američke sankcije Prištini i izjava senatora Perdjua o reviziji američkog vojnog prisustva na kosovskoj teritoriji su proizvod neodgoovrnosti i neozbiljnosti vladajuće većine. 

Lider Alijanse za novo Kosovo i bivši potpredsednik kosovske vlade Bedžet Pacoli je povodom najnovijih pritisaka poručio:

„Dakle, zarad nacije, otadžbine i Boga, stanite i mislite! Izvinite se Sjedinjenim Američkim Državama“, napisao je Pacoli na svom fejsbuk profilu.

Kap koja preliva čašu je poruka koju je na takođe na fejsbuk profilu objavio visoki funkcioner DSK Skender Hiseni nakon razgovora sa izaslanikom Grenelom.

"Grenel mi je rekao da je poruka Amerike da ne može nastaviti da troši stotine miliona dolara na vojsku i pomoć i druge projekte u zemlji u kojoj vlada radi protiv interesa svojih građana“, napisao je Hiseni i poručio da SAD pozivaju na hitno i bezuslovno ukidanje taksi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala