Kremlj: Ruska ekonomija dovoljno stabilna u nestabilnim vremenima

© AP Photo / Charlie Riedel, FilePumpe na naftnom polju u Lovingtonu u Nju Meksiku
Pumpe na naftnom polju u Lovingtonu u Nju Meksiku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Volatilnost na naftnom tržištu će, po svemu sudeći, potrajati neko vreme, ali Rusija je već ranije predvidela i razmatrala različite varijante, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Želim da napomenem da je predsednik Rusije Vladimir Putin u svetlu ove turbulentnosti i volatilnosti na svetskim tržištima više puta izjavljivao da ruska ekonomija poseduje dovoljno stabilne rezerve, zahvaljujući kojima će prevazići ovu privremenu nestabilnost”, istakao je Peskov.

On je takođe naglasio da su na sastanku Putina s predstavnicima Pogonsko-energetskog kompleksa, održanom uoči sastanka članica OPEK+ razmatrani različiti scenariji razvoja situacije.

© AFP 2023 / ALEXANDER NEMENOVRuska rublja i pogled na Kremlj
Kremlj: Ruska ekonomija dovoljno stabilna u nestabilnim vremenima - Sputnik Srbija
Ruska rublja i pogled na Kremlj

Peskov je još podsetio da je smanjena potražnja na svetskim tržištima, konkretno potražnja za naftom i naftnim derivatima, bila primećena i ranije.

„To je objektivna činjenica. Slična dinamika i volatilnost su bili prognozirani”,  izjavio je Peskov.

OPEK+ i pad cena nafte

Podsetimo, članice OPEK+ nisu uspele da se u petak 6. marta dogovore ni o promeni parametara sporazuma o smanjenju proizvodnje nafte, a ni o produžetku sporazuma. Zbog toga se od 01. aprila obaveze o ograničavanju proizvodnje nafte  za članice OPEK+ ukidaju. Tokom vikenda su se pojavile informacije da Saudijska Arabija namerava da poveća proizvodnju i snizi cenu svoje nafte.

Ova dešavanja su prouzrokovala pad cena nafte, koji je u ponedeljak iznosio 30 odsto.

Danas je direktor „Saudi Aramko” Amin Naser potvrdio da će u aprilu ova saudijska kompanija drastično povećati isporuku nafte. Prema njegovim rečima, uključujući isporuke u zemlji, obim isporuke će iznositi 12,3 miliona barela nafte dnevno.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala