Erdogan: SAD tražile garancije da ruski S-400 neće biti uveden u upotrebu

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaProtivvazdušni sistem S-400
Protivvazdušni sistem S-400 - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD su tražile garanciju Turske da ruski protivvazduhoplovni raketni sistemi S-400, koje je ta zemlja kupila od Rusija, neće biti uvedeni u upotrebu, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

„Kao što znate, dali smo SAD ponudu vezanu za 'Patriot': Ako planirate da nam date te sisteme, hajde da ih onda kupimo. Kada je reč o S-400, SAD su takođe prilično smekšale stav. A sada od nas traže da obećamo da nećemo koristiti te sisteme“, rekao je turski predsednik za ruske medije, koji su se pozvali na „Si-En-En Turk“.

Istovremeno, američki ambasador u Turskoj Dejvid Saterfild rekao je da su SAD izrazile nadu da će pitanje isporuke Turskoj ruskih PVO sistema S-400 biti rešeno, i upozorile da bi Ankara mogla snositi posledice zbog kupovine tih sistema.

„Amerika je jasno upozorila da je nabavka najnaprednijih ruskih sistema PVO nespojiva sa obavezama Turske kao člana konzorcijuma za proizvodnju aviona F-35, a takođe i sa njenim obavezama prema NATO-u i upozorila da  će to izazvati ozbiljne posledice prema Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA)“, izjavio je Saterfild.

Prema njegovim rečima, na Minhenskoj konferenciji o međunarodnoj bezbednosti Turske, koja je održana u februaru, saopšteno je da, ukoliko to pitanje ne bude rešeno, Kongres SAD može u bliskoj budućnosti usvojiti predlog zakona o obaveznom uvođenju sankcija Ankari zbog kupovina S-400.

Turski lider je ranije najavio i da će ruski sistemi S-400 biće uvedeni u upotrebu u aprilu.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala