Era obmanjivanja Turske je završena: „Mapa puta“ pre samita EU 26. marta

© Sputnik / Burku Okutan / Uđi u bazu fotografijaIzbeglice pokušavaju da pređu granicu
Izbeglice pokušavaju da pređu granicu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska je u utorak saopštila da Evropska unija treba da prestane da je obmanjuje oko pomoći za milione migranata na teritoriji te zemlje. 

Dan pošto su se dve strane dogovorile da preispitaju sporazum iz 2016. godine čiji je cilj da zaustavi priliv migranata u Evropu, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da EU mora da preduzme „iskrene korake“ da pomogne Turskoj, uključujući pronalaženje načina za povratak sirijskih izbeglica u domovinu. 

„Mi smo spremni za konstruktivno proučavanje sporazuma. Očekujemo iskrenost od EU. Era obmanjivanja Turske je završena", rekao je Čavušoglu za Anadoliju, prenosi B92.
Čavušoglu je kazao da će dve strane raditi na „ažuriranju“ sporazuma iz 2016. u skladu s najnovijim događajima, uključujući situaciju u sirijskoj provinciji Idlib, odakle su zbog ofanzive snaga vlade Sirije hiljade ljudi izbegle ka granici s Turskom. 

On je naveo da suština sporazuma iz 2016. nije da „EU daje novac Turskoj da zadrži izbeglice“.

„On obuhvata nekoliko pitanja, od putovanja bez viza do obezbđivanja dobrovoljnog povratka izbeglica“, rekao je šef turske diplomatije.

Čavušoglu je dodao da će dve strane pokušati da naprave „mapu puta“ pre samita EU 26. marta.

© AP Photo / Virginia MayoPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Era obmanjivanja Turske je završena: „Mapa puta“ pre samita EU 26. marta - Sputnik Srbija
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan juče se u Briselu sastao s najvišim zvaničnicima EU, pošto su hiljade migranata došle na granicu Turske i Grčke posle odluke vlade u Ankari da otvori granice za migrante koji žele da pređu u Evropu.

Grčka je na granicu poslala pripadnike bezbednosnih snaga kako bi sprečila ulazak migranata, što je dovelo do sukoba izbeglica i policije.

Erdogan zahteva da Evropa preuzme veću brigu za sirijske izbeglice na turskoj teritoriji, kojih prema procenama ima više od 3,5 miliona.

Posle sinoćnog sastanka u Briselu, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da će timovi predvođeni Čavušogluom i šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom raditi „narednih dana da razjasne primenu sporazuma Turske i EU“.

Ankara optužuje EU da ne ispunjava obaveze iz sporazuma iz 2016. godine, uključujući neplaćanje novca obećanog Turskoj za zaustavljanje priliva migranata u Evropu.

Erdogan je novinarima rekao da su lideri EU tokom razgovora u Briselu priznali da je Turska ispunila obaveze prema sporazumu iz 2016. godine, a da je Unija „sporo napredovala“ u ispunjavanju obaveza.

Prema tom sporazumu, EU je ponudila Turskoj do šest milijardi evra pomoći za sirijske izbeglice na turskoj teritoriji, članstvo u EU i druge podsticaje kako bi Ankara zaustavila migrante koji su krenuli ka Evropi.

Pošto je sporazum stupio na snagu, broj migranata koji iz Turske stižu u Grčku znatno je opao.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala