Bugarska kompanija razvija novi molekul leka za borbu protiv koronavirusa

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaSistemi za testiranje na koronavirus
Sistemi za testiranje na koronavirus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarska kompanija „Mikar inovejšn“ razvila je novi molekul leka koji štiti zdrave ćelije od virusne infekcije sprečavajući koronavirus da dospe u njih, saopšteno je na sastanku Vlade, a  preneo je list „Trud“.

Rezultati tih testiranja poslati su na analizu u Ameriku i Evropu.

„Pre dva meseca naši naučnici su otkrili molekul leka koji je prošao testove i procene u svetski poznatim francuskimi i američkim laboratorijama 'Termo Fišer' i 'Eurofins'. Trenutno se bavimo poboljšanjem lekovite supstance. Očekuje se da će ona stići u bolnice na klinačka ispitivanja za nekoliko meseci“, navedeno je u saopštenju kompanije.

Bugarski nacionalni radio saopštio je da lek deluje po principu novih preparatu za borbu protiv HIV-a.

Rukovodilac naučno-tehnološkog parka „Sofija tehpark“ Konstantin Petkov rekao je da je bugarski premijer Bojko Borisov obećao pomoć na evropskom nivou, kako bi se ubrzalo testiranje novog molekula.

Ranije je najavljen rad na razvoju vakcine protiv koronavirusa u Kini, Hong Kongu, Singapuru, Velikoj Britaniji, Izraelu, Rusiji i Americi.

Epidemija novog koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra 2019. obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije zvanično nazvan KOVID-19.

Ukupan broj zaraženih dostigao je 110 hiljada u 104 zemlje, od čega je 81 hiljada u kontinentalnoj Kini. Od novog koronavirusa umrlo je 3.136 ljudi u Kini, a skoro 60 hiljada je ozdravilo.

Najteža situacija među evropskim zemljama je u Italiji: broj zaraženih premašio je 9.100 ljudi, od kojih je 463 umrlo. U Rusiji je koronavirus potvrđen kod 20 osoba. Vlasti su preduzele različite mere kako bi sprečile dalje širenje.

U Srbiji je jutros potvrđeno četiri slučaja zaraze koronavirusom KOVID-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala