Amerika bi da kontroliše novo rusko „egzotično“ hipersonično oružje

Pratite nas
Visoki zvaničnici Stejt Departmenta ističu da su rusko hipersonično oružje i nuklearna podmornica „Posejdon“, toliko „egzotični“ da ne mogu ostati van okvira novog sporazuma, te da on treba da uključi sve potencijalne pretnje koje dolaze od naoružnja nove generacije.

Amerikanci bi da kontrolišu rusko i kinesko oružje 

„Amerikanci kao uslov za potpisivanje sporazuma navode uključivanje savremenog ruskog hipersoničnog oružja. SAD su tendenciozne i pristrasne. One maksimalno žele da se zaštite i da stave pod kontrolu ofanzivno oružje Rusije i Kine, a istovremeno izbegavajući da u to uključe strateški vojni potencijal svojih saveznika.  Na političkom planu sve je jasno. Amerikanci slede svoje interese i istovremeno utiču na svetske medije. Američki saveznici podržavaju njihove predlge i američki pristup ovom pitanju“, rekao je Viktor Mirkiskin profesor Vojne akademije.  

Ekspert dodaje da je reč o ozbiljnom pregovaračkom procesu koji zahteva sveobuhvatnu analizu. SAD nastoje da kroz nove zahteve naročito kroz korišćenje argumenta da je novo rusko oružje jedno od osnovnih pretnji sporazumu START-3 predstave sebe kao mirotvorca, koji navodno zaista brine o nerasprostranjenju oružja. Prema njegovim rečima, ako će novo oružje biti uključeno u pregovarački proces, onda treba uzeti u obzir i američko oružje, koje iako nije hipersonično, po ubojitosti se ne razlikuje od oružja za masovno uništenje

Osim ruskog hipersoničnog oružja, smeta i kinesko 

Američki Stejt Department je, pored potrebe da se rusko oružje uključi u sporazum, podsetio  na stav američkog predsednika da ovi pregovori moraju da uključe i Kinu. 

Deo ruskih eksperata smatra da ideja Vašingtona da u sporazum uključi Kinu, nije lišena smisla i logike jer, Kina poseduje razne vrste oružja, rakete srednjeg i malog dometa, nuklearno  i strateško oružje. Iako je stav Pekinga po ovom pitanju jasan, Amerikance brine činjenica da niko sa sigurnošću ne može da kaže kakvo Kina oružje poseduje i zato oni nastoje da zaštite svoje interese, ali i da istovremeno ostave prostor za dominaciju.

„Amerikanci žele da uvuku Kinu u pregovarački proces,  ali tada treba uključiti i sve evropske zemlje, prvenstveno one koje poseduju oružje za masovno uništenje. Oni vrše pritisak na Kinu. Sa jedne strane žele da se zaštite, a u isto vreme ostavljaju prostora za svoju dominaciju“, rekao je ekspert.

I dok ruska strana konstantno ističe značaj održanja ovog sporazuma kao jedinog i možda poslednjeg garanta strateške stabilnosti u američkim ekspertskim krugovima se vode rasprave o tome šta bi odgovaralo američkoj spoljnopolitičkoj strategiji.
Deo američkih eksperata se slaže da je važno održati ovaj sporazum, dok drugi smatraju da je on zastareo i da ne odgovara trenutnim tendencijama u međunarodnim odnosima, kao ni pretnji koja dolazi sa ruske strane.

© Foto : Nastco / Raytheon and Northrop GrummanNacrt američke hipersonične rakete
Amerika bi da kontroliše novo rusko „egzotično“ hipersonično oružje - Sputnik Srbija
Nacrt američke hipersonične rakete

Tri scenarija za START-3

Američki ekspert Ričard Vajt sa Hadsonskog instituta ističe da SAD u ovom trenutku imaju tri mogućnosti

Prva varijanta podrazumeva da se sačeka da istekne sporazum START-3 u februaru 2021. godine. Ova opcija uzima u obzir činjenicu da se svet izmenio i da se odnosi između Rusije i SAD nalaze na najnižem nivou. Osim toga, Kina se pojavila na svetskoj sceni kao jedan od glavnih suparnika SAD. 

Druga opcija predviđa potpisivanje potpuno novog sporazuma, novi „START-4“, što i jeste cilj američkog predsednika Donalda Trampa. Prema rečima eksperta, ovo bi omogućilo da sporazum uključi i nove sisteme naoružanja,naročito rusko hipersonično o kome se dosta diskutuje u američkim vojnim krugovima. Još jedan razlog za novi sporazum je učešće Kine. Amerika svim silama pokušava da u pregovarački proces uvuče Kinu, kako bi efekat obuzdavanja bio ne samo ekonomski nego i vojni. 

Treća i poslednja mogućnost je jednostavno produžiti važenje ovog sporazuma na period od pet godina, kako bi se za to vreme postigao dogovor o novom sporazumu i dobila saglasnost svih zainteresovanih strana. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala