Zbog koronavirusa moguć pad potražnje za naftom prvi put posle deset godina

© SputnikNafta i dolari
Nafta i dolari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom 2020. godine doći će do smanjenja potražnje za naftom na svetskom nivou zbog situacije sa koronavirusom, a stabilizacija potražnje i postizanje normalnog nivoa se očekuju u drugoj polovini godine, piše u prognozi Međunarodne energetske agencije (MEA).

Prema osnovnom scenariju MEA očekuje se smanjenje pokazatelja za 90.000 barela dnevno, a prema pesimističnim prognozama za 730.000. Usled toga bi se prvi put od 2009. godine dogodio pad potražnje, dok MEA istovremeno procenjuje da bi potražnja u prvom kvartalu ove godine opala za 2,5 miliona barela dnevno.

Međutim, stabilizacija potražnje i postizanje normalnog nivoa se očekuju u drugoj polovini godine, što se navodi u martovskom izveštaju ove agencije.

Uticaj koronavirusa na potražnju nafte

Radi poređenja, prema osnovnom scenariju agencije, Kina krajem prvog kvartala kontroliše situaciju s koronavirusom, a mere koje su druge zemlje preduzele omogućavaju da se ne očekuje da će koronavirus značajnije uticati na potražnju nafte. MEA je pripremila i pozitivan scenario prema kome se ipak očekuje porast potražnje nafte u 2020. godini za 480.000 barela dnevno, ako situacija u svim zemljama gde je registrovana pojava koronavirusa bude brzo stavljena pod kontrolu.

© Flickr / Carsten ten BrinkNafta
Zbog koronavirusa moguć pad potražnje za naftom prvi put posle deset godina - Sputnik Srbija
Nafta

„U ovom slučaju, vlade neće morati da preduzimaju oštre mere odvraćanja, a korišćenje usluga transporta će biti približno u okvirima norme”, piše u izveštaju MEA.
Što se tiče trenutnih pokazatelja, prema procenama MEA, potražnja za naftom u prvom kvartalu ove godine pala je za 2,5 miliona barela dnevno u poređenju sa analognim pokazateljem u 2019. godini.

Svetske cene nafte usporile pad

Inače, kako pokazuju podaci trgovanja, svetske cene nafte usporile su tempo smanjenja i pritom povratile trećinu u odnosu na jutarnji pad koji je iznosio 30 odsto.

Prema poslednjim podacima, majski fjučers nafte „Brent” pao je za 20,41 odsto, odnosno na 36,03 dolara po barelu, dok je aprilski fjučers nafte „VTI” snižen za 21,58 odsto, odnosno iznosi 32,37 dolara.

Podsetimo, cene nafte su pale nakon što se učesnici OPEK+ 6. marta nisu dogovorili ni o izmeni parametara sporazuma, a ni o njegovom produžetku. Majski fjučers nafte „Brent” je smanjen za 28,69 odsto, na 32,28 dolara po barelu, dok je aprilski fjučers nafte „VTI” pao za 31,25 odsto, na 28,33 dolara. Ovo je prouzrokovalo pad kursa rublje, pa je vrednost dolara 74 rublje, a evra 85 rubalja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala