Vrednost rublje pala na deviznom tržištu

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaAmerički dolari i ruske rublje
Američki dolari i ruske rublje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kurs ruske rublje pao je prema američkom dolaru na 72,5 i prema evru na 82,7 zbog pada cena nafte uzrokovanog povlačenjem Rusije iz sporazuma OPEK+, pokazuju podaci sa međunarodnih berzi.   

Prema podacima od 6.41 po moskovskom vremenu (4.41 po srednjoevropskom), kurs dolara prema rublji raste na 72,5 rublje za dolar u odnosu na prethodni nivo sa zatvaranja od 68,9 rubalja. Kurs evra prema rublji porastao je na 82,7 rublje za evro u odnosu na nivo sa jučerašnjeg zatvaranja berze od 80,3 rubalja.

Rublja je nastavila da pada u odnosu na dolar i evro nakon vesti da je cena nafte Brent pala na 31,02 dolara po barelu na ICE berzi u Londonu. Do 1.25 po moskovskom vremenu Brent je delimično povratio pad, a cena fjučersa porasla je na 35,23 dolara za barel.

Poslednji put dolar je bio iznad 75 rubalja u martu 2016. godine, a evro iznad 85 u februaru iste godine.

Države-članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) nisu u petak 6. marta uspele da se na sastanku u Beču dogovore o merama smanjenja proizvodnje nafte u uslovima negativnog uticaja koronavirusa na cenu tog energenta.

Rusija se zalagala za očuvanje postojećih uslova, dok je Saudijska Arabija predlagala dalje smanjenje proizvodnje nafte. Zbog toga se od 1. aprila otkazuju sve obaveze ugovornih strana o ograničenju proizvodnje goriva.

Sporazum OPEK-a i drugih zemalja izvan organizacije (OPEK+) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine, a za tekući kvartal savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela.

Za kurs rublje glavno je trgovanje na Moskovskoj berzi, gde se vode osnovne transakcije, a Centralna banka Rusije orijentiše se upravo na njih u određivanju zvaničnog kursa. Međutim, ovaj ponedeljak je neradan dan na berzi, a trgovanje će početi tek 10. marta u 10 časova po moskovskom vremenu. Pre toga, jedina referentna tačka trenutnog kursa rublja je međunarodna međubankarsko tržište „Foreks“, mada su njegove kvote manje relevantne zbog malog obima transakcija.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala