„To se nikada pre nije desilo“: Iran uskratio pristup IAEA svojim nuklearnim objektima

© AP Photo / Ronald ZakIranska zastava ispred zgrade Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču
Iranska zastava ispred zgrade Međunarodne agencije za atomsku energiju u Beču - Sputnik Srbija
Pratite nas
Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) nikada se ranije nije susrela sa situacijom da joj je uskraćen pristup traženom objektu u skladu sa dodatnim protokolom, kao što je sada slučaj sa Iranom, saopštio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi.

Grosi je u obraćanju upravnom odboru agencije saopštio da Agencija ima niz pitanja u vezi sa eventualno neprijavljenim nuklearnim materijalom i aktivnostima u tri objekta, o kojima Iran nije izvestio.
Prema rečima Grosija, Agencija je pokušala da dobije pristup u dva objekta, ali ga Iran nije odobrio.

Fotografija iranske Agencije za atomsku energiju, snimljena 6. novembra, prikazuje unutrašnjost nuklearnog pogona u Ferdousu, dan pre nego što će u njemu početi obogaćivanje uranijuma. - Sputnik Srbija
IAEA potvrdila da Iran obogaćuje uranijum

„Ovo je slučaj uskraćivanja pristupa u dodatnom protokolu. To se nikada pre nije dogodilo“, rekao je on.

Grosi je istakao da je kao generalni direktor agencije otvoren za bilo koju vrstu dijaloga sa Iranom, ali da je sada neophodan pristup objektima i tehnička analiza.

„Nadamo se da će Iran preispitati svoj stav i da će nam uskoro omogućiti pristup. To je veoma ozbiljna stvar, nije nešto što mogu lako zaboraviti“, rekao je Grosi.

Grosi je ranije rekao da Iran nije pružio informacije koje je tražila agencija, i naglasio da zemlja rizikuje da izazove krizu ako ne sarađuje sa tom organizacijom. Iran je izjavio da se zahtevi IAEA zasnivaju na američkim i izraelskim naporima da spreče saradnju Teherana sa agencijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala