Slom naftnog tržišta: Kakve posledice se očekuju

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZnaci evra i dolara na kursnoj listi menjačnice u Moskvi.
Znaci evra i dolara na kursnoj listi menjačnice u Moskvi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski stručnjaci podeljeni su u mišljenju o posledicama sloma naftnog tržišta i pada vrednosti rublje.

Cene nafte su pale nakon što se učesnici OPEK+ 6. marta nisu dogovorili ni o izmeni parametara dogovora, ni o njegovom produžetku. Majski fjučers nafte „Brent” je smanjen za 28,69 odsto, na 32,28 dolara po barelu, dok je aprilski fjučers nafte „VTI” pao za 31,25 odsto, na 28,33 dolara. Sve ovo prouzrokovalo je pad kursa rublje. Vrednost dolara je prema podacima od nedelje ujutru 74 rublje, a evra 85 rubalja.

„Lokalni cenovni rat”

Nezavisni ekonomski analitičar Dmitrij Adamidov je u razgovoru za televiziju „360” izjavio da se sada nalazimo u situaciji lokalnog cenovnog rata, koji neće dugo trajati. Prema njegovom mišljenju, teško da će se cena nafte, kao i rublje, dugo održati na tom nivou. Kriza će, smatra on, potrajati do 18. marta do sastanka Rusije i učesnica OPEK+, nakon čega će se tržište ponovo stabilizovati. On je istakao da ako se kriza završi za nedelju-dve, ništa strašno se neće desiti.

„Doći će do zabrinutosti na tržištima Evrope i Amerike”, objasnio je Adamidov.

„Pad će se nastaviti”

Šef laboratorije ekonomskog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov” Andrej Kolganov je objasnio u svojoj izjavi za radio-stanicu „Govori Moskva” da kada laik pokuša da iskoristi kolebanje kursa – gubi.

„Bojim se da će se pad nastaviti i to će se negativno odraziti na kotacije ne samo cena nafte, nego i akcija kompanija koje proizvode i prerađuju naftu, kao i na kurs rublje takođe”, istakao je Kolganov.

Profesor katedre za finansijski menadžment Ruskog ekonomskog fakulteta „G.V. Plehanov” Konstantin Ordov je izjavio da barel nafte ne može koštati manje od 30 američkih dolara.

„Iako je spekulativno tokom nekoliko sastanaka bilo moguće videti i apsolutno negativan scenario s cifrom od čak 17 dolara. Ali, trenutno se očekuje da će očekivani povraćaj cena nafte biti u intervalu od 40-50 dolara po barelu”, izjavio je stručnjak.

Da li treba kupovati devize?

Ekspert Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost i predavač na Finansijskom univerzitetu pri Vladi Rusije Stanislav Mitrahovič u razgovoru za RT savetovao je da se ništa ne preduzima u periodu kada počinje panika. On je istakao da se devize kupuju i prodaju tokom mirne situacije na tržištu. Mitrahovič je takođe naglasio da je dobro imati devize, jer to „štiti od devalvacije“.

Slična situacija na tržištu nafte, prema mišljenju stručnjaka, nastala je jer su špekulanti panično reagovali na izjavu OPEK+ da od aprila „neće biti nikakvih dodatnih obaveza, a stare će se takođe promeniti“.

Prema njihovom mišljenju, tržište će biti pretrpano, tako da „treba spustiti cene“. Ekspert smatra da je u ovoj situaciji najvažnije koliko će dugotrajan biti pad cena nafte i kako će na to reagovati Rusija.

Šef laboratorije za strukturalna istraživanja Instituta za primenjena ekonomska istraživanja Ruske akademije nacionalne ekonomije Aleksej Vedev je za Sputnjik pozvao da se ne fokusira na kurs i ne juri u kupovinu dolara.

„Očigledno je da se radi o spekulativnom kursu. Mislim da ni kurs ni nafta neće dugo trajati“, objasnio je on.

„Nema problema za stanovništvo“

Prvi zamenik predsedavajućeg Odbora za energetiku Državne dume Rusije Igor Ananski smatra da neće biti problema za stanovništvo, jer je ministar finansija Rusije Anton Siluanov rekao da će država u naredne tri godine ispunjavati svoje socijalne obaveze. Poslanik je pad nafte usred situacije sa OPEK+ nazvao razumljivim i predvidljivim. On pretpostavlja da će se cena nafte vrati na 40-45 dolara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala