Rusija može da izdrži niske cene nafte i deset godina

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva finansija Rusije
Zgrada Ministarstva finansija Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Likvidna sredstva Fonda za nacionalno blagostanje mogu da pokriju budžetske gubitke od pada cena nafte na 25-30 dolara, navodi se u materijalu objavljenom na sajtu Ministarstva finansija Rusije.

Ministarstvo precizira da će ovi resursi u pesimističkom scenariju biti dovoljni za šest do deset godina.

Na dan 1. marta obim sredstava i novca Fonda na računu za obračun dodatnih prihoda od nafte i gasa premašio je 10,1 bilion rubalja, što je 9,2 odsto BDP-a. Pri tome, u slučaju smanjenja likvidnih sredstava Fonda ispod pet odsto BDP-a, godišnja upotreba resursa fonda ne može prelaziti jedan odsto BDP-a.

Cene nafte pale su nakon što učesnici OPEK+ 6. marta nisu uspeli da se dogovore o njegovom produžetku za smanjenje proizvodnje nafte. Majski fjučers nafte „Brent” smanjen je za 28,69 odsto, na 32,28 dolara po barelu, dok je aprilski fjučers nafte „VTI” pao za 31,25 odsto, na 28,33 dolara. Ovo je prouzrokovalo pad kursa rublje. Vrednost dolara je prema podacima od ponedeljka ujutru 74 rublje, a evra 85 rubalja.

Raskid ugovora OPEK+

Sporazum OPEK-a i zemalja izvan organizacije (OPEK+) o smanjenju proizvodnje nafte na snazi je od početka 2017. godine. Sporazum se više puta produživao, a uslovi se menjali. Do kraja 2019. godine sporazum je predviđao smanjenje proizvodnje za 1,2 miliona barela dnevno u odnosu na nivo iz oktobra 2018. godine, a za tekući kvartal savez je smanjio proizvodnju nafte za 1,7 miliona barela.

Ministar energetike Rusije Aleksandar Novak najavio je u petak da od 1. aprila ističu obaveze za smanjenje proizvodnje nafte zemalja-članica sporazuma OPEK+. Moskva nije pristala na predlog kartela za dalje smanjivanje proizvodnje zbog širenja nove vrste koronavirusa. Ministar je upozorio da bi tržište moglo emocionalno da odreaguje na izveštaje o raskidu ugovora.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala