Prvi dan suđenja: Tužilac i dalje tvrdi da je za pad MH17 „krivac" ruski „Buk"

© Wikipedia / HypergioMeđunarodni krivični sud u Hagu
Međunarodni krivični sud u Hagu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Holandiji je počeo sudski proces povodom slučaja pada putničkog aviona „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“ na letu MH17, koji se dogodio 17. jula 2014. godine. Nakon duge istrage Zajednička istražna grupa se vratila na prvobitni zaključak da je „boing“ oborio ruski PRO sistem „Buk“, saopštio je tužilac Vard Ferdinandus.

Zajednička istražna grupa, koja pod rukovodstvom državnog tužilaštva Holandije bez učešća Rusije sprovodi istragu o padu aviona, sumirala je zaključke nakon prvog dana suđenja.

„Zajednička istražna grupa je nakon duge i detaljne istrage potvrdila svoje zaključke iz osnovnog scenarija da je MH17 oboren protivavonskim raketnim sistemom „Buk“ iz Rusije. Zajednička istražna grupa takođe je proučila i nekoliko drugih scenarija – da je avion pao nakon eksplozije u letelici, da ga je oborio lovac kao i da su ga oborile ukrajinske Oružane snage. Svi ti scenariji se uzimaju u obzir i analiziraju se svi dokazi“, rekao je tužilac.

Ferdinandus je istovremeno optužio Rusiju da navodno ometa istragu slučaja, ne navodeći konkretne primere.

On je dodao da će svedoci ostati anonimni.

„Svedoci iz oblasti, koja je pod kontrolom Donjecke Narodne Republike na istoku Ukrajine, i svedoci iz Rusije izloženi su ozbiljnom riziku kada daju izjave. Zbog toga će imena svedoka ostati tajna“, istakao je tužilac.

Predstavljanje izveštaja o uslovima pada aviona Boing 777 kompanije Malezija erlajns na istoku Ukrajine 17. jula 2014. u vojnoj bazi Gilze-Rijen u Holandiji - Sputnik Srbija
Moskva optužuje Holandiju da vrši pritisak na sud uoči suđenja u slučaju MH17

Prema rečima zamenika državnog tužioca Rusije Nikolaja Viničenka, ruska strana je predala Holandiji ne samo podatke sa ruskih radara, nego i dokumentaciju, koja svedoči da je raketa „Buk“, koja je oborila „boing“ – ukrajinska, međutim, istražna grupa je ignorisala te informacije.

Sudija okružnog suda u Hagu Marija Knajg saopštila je da se dokumenta holandskog novinara o tome da ruski sistemi „Buk“ nisu pokrivali region u kome je pao „boing“ mogu uključiti u slučaj.

„Ta vest je privukla veliku pažnju. Sud je obavešten o tome“, rekla je ona.

Državno tužilaštvo Holandije je pokrenulo postupak protiv Rusa Igora Girkina, Sergeja Dubinskog i Olega Pulatova, kao i Ukrajinca Leonida Harčenka. Niko od osumnjičenih nije prisustvovao suđenju.

Deo olupine „boinga 777“ MH17 „Malezija erlajnsa“ - Sputnik Srbija
Australija dokazala da Rusija nije kriva za pad malezijskog „boinga"

Pulatova brani grupa, koju čine dva advokata-Holanđanina i advokat iz Rusije. Jedan od njih je izjavio da se Pulatov izjasnio kao nevin.

„On je rekao da nije imao ni najmanje učešće u tom slučaju. On nema nikakve veze s tim, zbog čega je zatražio zaštitu“, rekao je advokat.

Portparolka holandskog tužilaštva Digna van Butzelar saopštila je da je maksimalna dužina kazne koja preti optuženima kazna doživotnog zatvora.

Ročište je održano u posebno obezbeđenom pravosudnom kompleksu Shiphol. Zasedanje suda je počelo u 10.00 časova po lokalnom vremenu, a za događaj je akreditovano vipe od 400 novinara iz raznih zemalja.

Pad malezijskog aviona MH17

Putnički avion „boing 777“ kompanije „Malezija erlajns“, koji je leteo iz Amsterdama za Kuala Lumpur, srušio se 17. jula 2014. godine u blizini Donjecka. Niko od 298 putnika i članova posada koji su se nalazili u avionu nije preživeo.

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su pak izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla da obore avion na toj visini. Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Za istragu o avionskoj nesreći formirana je međunarodna Zajednička istražna grupa, koju čine predstavnici Australije, Belgije, Malezije, Holandije i Ukrajine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala