Oživljava srpski rudnik – prve količine bakra u junu

© LJ. Aleksić/RTB BorFinansijer prvog istražnvanja u Boru 1902. bio je Đorđe Vajfert, a po otkriću bakarnog rudišta postao je prvi vlasnik rudnog polja, na kome će već naredne godine nastati rudnik bakra.
Finansijer prvog istražnvanja u Boru 1902. bio je Đorđe Vajfert, a po otkriću bakarnog rudišta postao je prvi vlasnik rudnog polja, na kome će već naredne godine nastati rudnik bakra. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Ziđin Bor Koper“ počela je raskrivanje rudnika bakra Novo Cerovo. Pomoćnik generalnog direktora „Ziđin Bor Kopera“ Hu Šaohua najavljuje da se prve količine bakra iz ovog rudnika očekuju početkom juna.

Ovaj rudnik je treći u sastavu ovog kompleksa, čiji se kapacitet procenjuje na dva i po miliona tona rude godišnje, a vek eksploatacije na sedam godina.

Pomoćnik generalnog direktora „Ziđin Bor Kopera“ Hu Šaohua najavljuje da se prve količine bakra iz ovog rudnika očekuju početkom juna i podseća da kompanija od oktobra 2019. kontinuirano obnavlja i unapređuje rudarsku proizvodnju.

U skladu sa zakonodavstvom Srbije, posle dobijanja svih potrebnih dozvola i licenci za rad, izrađeni su pristupni putevi do rudnika, nabavljena je brojna mehanizacija i zaposleno oko 200 novih mladih ljudi, saopštavaju iz „Ziđin Bor Kopera“.

Rukovodilac Cerova Dragan Ilić objašnjava da je kompanija uložila mnogo para u ovaj rudnik i precizira da je za potrebe Novog Cerova kupljeno 15 kamiona, tri bagera, dve bušalice, buldožer, valjak, utovarivač i cisterna za gorivo.

Novo Cerovo sastoji se od površinskog kopa i dela koji će se baviti samo drobljenjem, mlevenjem i otpremanjem rude preko hidrotransporta do kriveljske flotacije. Zbog toga je u toku i revitalizacija drobilica, mlinskih sekcija i hidrotransporta, kao i kontrola agregata. Umesto stare primarne drobilice, kupljena je nova čeljusna drobilica, a naručena je i tercijarna drobilica radi bolje prerade i sitnije rude u mlinskim sekcijama, ističe Hu Šaohua.

Prvu količinu oksidne rude „Ziđin Bor Koper“ planira da propusti kroz postrojenje sredinom maja i tada sprovede eksperiment flotiranja, koji bi trebalo da pokaže koliko će biti iskorišćenje metala pri preradi takve rude. Oživljavanje proizvodnje u Cerovu, naglašava Hu Šaohua, velika je prekretnica u povećanju proizvodnje bakra i značajan napredak kompanije u prvom kvartalu 2020.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala