Erdogan traži NATO-u dodatnu pomoć za Siriju; Šef NATO: Pomoć uključuje i odbrambene raketne sisteme

© REUTERS / PRESIDENTIAL PRESS OFFICEPredsednik Turske Redžep Tajip Erdogan
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastao se u Briselu s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i tom prilikom zatražio veću pomoć Alijanse kako bi Turska odbranila granicu sa Sirijom.

„Tražili smo dodatnu pomoć NATO – za odbranu granice sa Sirijom i u vezi sa izazovom koji predstavljaju migranti“, rekao je Erdogan novinarima posle sastanka sa šefom NATO.

On je rekao da Turska traži „konkretnu podršku“ od saveznika i dodao da je njegova zemlja jedina sila NATO koja se devet godina bori protiv pretnji u Siriji, kao što je Daeš i da su njeni vojnici ginuli.

Turska najviše pogođena nasiljem u Siriji

„Situacija u Siriji preti Evropi. Nijedna zemlja Evrope nema pravo da ravnodušno gleda na humanitarnu dramu u Siriji. Očekujemo od NATO solidarnost i dodatnu pomoć“, rekao je on.

Stoltenberg je s tim u vezi rekao da će Severnoatlantski savez nastaviti da podržava Tursku na različite načine.

„Turska je članica Alijanse koja je najviše pogođena nasiljem u Siriji. Nijedna druga članica nije više stradala od terorističkih napada od Turske i nijedna ne prima toliko izbeglica koliko Turska. NATO će nastaviti da podržava Tursku na različite načine. To uključuje odbrambene raketne sisteme koje pomažu da se Turska zaštiti od pretnji iz Sirije“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare u sedištu NATO.

Šef NATO je konstatovao da je nivo nasilja u Idlibu poslednjih dana smanjen. Prema njegovim rečima, važno je osigurati zaštitu civila i omogućiti isporuku humanitarne pomoći.

Podrška Turskoj i u vezi s novim izbegličkim talasom 

Stoltenberg je rekao i da NATO podržava dijalog Turske i EU i da veruje da rešenje za novi migrantski talas može biti nađeno.

„Turska je dužna da odigra svoju važnu ulogu i da doprinese dugoročnom rešenju krize u Siriji. Sa zabrinutošću sam pratio događaje sa grčko-turske granice poslednjih dana. Migraciona kriza je zajednički izazov za koji je potrebno zajedničko rešenje. Pozdravljam dijalog Turske i EU i verujem da rešenje može biti nađeno“, rekao je on.

Sastanak s šefom NATO posle susreta s Putinom

Erdogan i Stoltenberg su se sastali samo nekoliko dana nakon što je turski lider u Moskvi s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom usaglasio dokument o primirju u sirijskoj provinciji Idlib.

Turski predsednik je, u međuvremenu, rekao da će Ankara, ako Rusija ne ispuni obećanja postignuta u okviru sporazuma u Moskvi, ponovo pokrenuti vojne operacije u Idlibu, prenela je televizija „NTV”.
„Ako obećanja data u okviru pregovora u Moskvi ne budu održana, zadržavamo pravo da samostalno i sopstvenim snagama očistimo ove teritorije”, izjavio je Erdogan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala