Deset zanimljivosti o jedinim zmajevima na planeti Zemlji /foto, video/

Pratite nas
Ove iznenađujuće inteligentne životinje su mnogo više od još jedne strašne pretnje u prirodi Indonezije...

Naučnici na Zapadu sve do 1912. godine nisu znali za postojanje komodskog varana. Evropljani su prvi put zabeležili da u Indoneziji živi ovo neobično stvorenje dve godine ranije, kada je poručnik Van Stejn van Hensbroek iz holandske kolonijalne administracije čuo glasine o „kopnenom krokodilu“.

Potom je 1912. Piter Ovens, direktor Zoološkog muzeja u Bogoru, objavio rad o ovoj vrsti nakon što mu je holandski poručnik dostavio fotografiju i kožu misterioznog bića, kao i još dva uzorka koje je dobio od jednog kolekcionara. Njihovo neobično ime potiče upravo od glasina o zmajolikoj životinji koja živi na ostrvu Komodo, piše portal Nacionalna geografija

  • Može da poraste i do tri metra

Mužjak komodskog zmaja može da poraste i do tri metra, , dok u proseku imaju oko 90 kilograma, a ženke porastu do 1,8 metara. Njihova koža je obično plave, narandžaste, zelene i sive bije i veoma je izdržljiva, ojačana osteodermom. Pored toga, imaju snažan, mišićav rep i duge kandže.

  • Žive samo na ostrvu Komodo

Ove životinje su izuzetno retke i u divljini se mogu naći samo na ostrvima Komodo u Malosundskom arhipelagu, ostrvu Rinka, Gili Montang, Gili Dasami i Flores.

Komodski zmajevi obično nisu previše izbirljivi kada da je u pitanju izbor mesta za život, pa se mogu naći i u savani i u suvim tropskim šumama i monsunskim šumama... Bez obzira na to gde žive, prijaju im visoke temperature. Ipak, zanimljivo je da imaju izuzetno praktične „domove“: oni kopaju ili traže jazbine u kojima im je noću toplo, a danju sveže.

  • Odlični plivači

Gladni komodski zmajevi su neretko prinuđeni da plivaju do susednog ostrva u potrazi za hranom, pa su postali vrsni plivači, a mogu da se udalje kilometrima od obale.

  • Mogu da pojedu i čoveka

Jedan od najpoznatijih podataka o komodskim zmajevima jeste taj da su mesožderi i toliko dobri lovci da mogu da pojedu veoma veliki plen poput vodenog bivola, jelena, svinje i čak čoveka. Pored toga, ne libe se da okuse i sitnijeg pripadnika svoje vrste, a tokom jednog obroka mogu da pojedu hranu u količini koja čini 80 odsto njihove ukupne telesne težine.

Komodski zmajevi love na jedinstven način – ispruže se i udare svoj plen šapom, a potom ga napadaju oštrim i testerastim zubima. Ukoliko plen ove životinje uspe da pobegne, živeće samo 24 sata jer je u njegovom organizmu nakon ujeda veliki broj bakterija , ali ovo stvorenje uglavnom, zahvaljujući izvanrednom čulu mirisa, uspeva da pronađe odbegli plen i dovrši obrok.

  • Ipak, ne jedu ljude često

Štaviše, tokom protekle 41 godine, ubili su četvoro ljudi, a poslednji napad dogodio se kada je jedan muškarac pao s drveta jabuke pravo ispred dva komodska zmaja. Međutim, ove životinje radije jedu tela preminulih ljudi, zbog čega stanovnici ostrva na kojima oni žive stavljaju kamenje na grobove svojih bližnjih ne bi li zaštiti njihove ostatke.

  • Žive kao samotnjaci

Van sezone parenja, komodski zmajevi su samotnjaci. Mužjaci predano čuvaju svoju teritoriju i dnevno pređu oko dva kilometra „patrolirajući“ kako im je niko ne bi zauzeo.

Obično se pare između maja i avgusta, a ženke u septembru ležu oko trideset jaja. Interesantno, komodski zmajevi koji će uskoro postati mame prave nekoliko gnezda koja treba da posluže kao mamci kako bi zbunile i oterale predatore. Ipak, Nacionalni zoološki park „Smitsonijan“ piše da nema dokaza o tome jesu li ove majke brižne kada se njihovi mladunci izlegu. Čim dođu na svet, bebe ove životinje trče i penju se na drveće kako ih ne bi ujeli drugi pripadnici ove vrste. Tek kada napune četiri godine, silaze s drveća i na tlu provode ostatak života, koji može traje i tri decenije.

© Foto : Jutjub/ tamagogo5Najveći gušter na svetu
Deset zanimljivosti o jedinim zmajevima na planeti Zemlji  /foto, video/ - Sputnik Srbija
Najveći gušter na svetu

Još jedan zanimljiv podatak o ovim inteligentnim životinjama jeste da su njihove ženke sposobne i za partenogenezu, što znači da im nije potreban mužjak za oplodnju.

  • Taktike protiv kanibalizma

Nije redak slučaj da odrasli komodski zmajevi pojedu mladunca, pa su mladi razvili interesantnu strategiju: valjaju se po fekalijama kako bi izgledali kao manje privlačan zalogaj.

  • Nisu uvek zastrašujući

Kraken, stanovnik Nacionalnog zoološkog parka u Vašingtonu, polako ali sigurno menja način na koji naučnici posmatraju komodske zmajeve. Ova ženka naučila je da priđe osobi koja zviždi i prepoznaje ljude koji o njoj brinu. Pored toga, ona je ispoljila ponašanje koje se može smatrati igrom, i to sa svojim prijateljima ljudima.

  • Kopneni krokodili

Pre nego što su ga zapadni naučnici opisali i analizirali, lokalno stanovništvo dalo je komodskom zmaju ime ora , što znači „kopneni krokodil“.

  • Pripada ranjivim vrstama

Prema IUCN-u, komodski zmaj nije ugrožen, već je svrstan u kategoriju ranjivih vrsta. Trenutno ih u prirodi ima oko šest hiljada, a zaštićeni su u Nacionalnom parku „Komodo“, koji obuhvata sva ostrva na kojim oni žive osim ostrva Flores.

Prvi put su se van Indonezije izlegli u Nacionalnom zoološkom parku „Smitsonijan“ 1992. godine, kada su na svet došla četiri mladunca čijih trideset mladih danas živi u zoološkim vrtovima širom sveta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala