Zelenski otkriva kako izgledaju pregovori s Putinom

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Uđi u bazu fotografijaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da ruskog predsednika Vladimira Putina ne doživljava kao partnera, da su razgovori koje vodi s njim veoma teški, ali da daju rezultate.

U intervjuu za list „Gardijan“ Zelenski je rekao da je veoma teško doći do dogovora sa Putinom.

Veoma je teško. Veoma. Bilo kako bilo, uspeli smo da vratimo 111 ljudi od septembra (tokom razmene zarobljenika sa Rusijom). Ne kažem da smo učinili napredak, ali tri godine nije održavan samit u 'normandijskom formatu'. Situacija je bila potpuno zamrznuta. Nakon tri godine smo uspeli da dogovorimo sastanak i vratili smo 111 ljudi. Seli smo za pregovarački sto. Sve ide s naporom, teško, uz veliku napetost, ali se krećemo napred. Kada vidite da nema napretka, onda je potrebno promeniti strategiju“, rekao je Zelenski.

„Ne doživljavam Putina kao partnera“

Zelenski je priznao da ne doživljava Putina kao partnera, ali da je moguće partnerstvo Rusije i Ukrajine.

„Ne doživljavam Putina kao partnera. Međutim, Ukrajina i Rusija mogu biti partneri, i ja bih zaista voleo da budem svedok toga, jer sam siguran da većina Rusa ne želi rat“, konstatovao je ukrajinski lider.

Rusija i Ukrajina su u septembru 2019. godine oslobodili po 35 osuđenih i pritvorenih lica. U Donbasu je u decembru prvi put za dve godine izvršena razmena zarobljenika – Kijev je predao 124 lica, a Luganska i Donjecka Narodna Republika 76, od čega 12 vojnika i 64 civila.

Pre toga su se lideri Rusije i Ukrajine prvi put sastali u okviru pregovora lidera „normandijske četvorke“, koji su održani u decembru 2019. godine u Parizu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala