Zašto je Sanders 1988. otišao u Jaroslavlj umesto na Havaje?

© REUTERS / BRIAN SNYDERBerni Sanders
Berni Sanders - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dok se u redovima američkih demokarta bije bitka ko će biti kandidat stranke za predsednika na izborimau novembru, američki mediji bave se i putovanjem senatora Bernija Sandersa iz 1988. godine ni manje ni više nego u – Rusiju.

Da je Sanders išao u Rusiju bilo je poznato i ranije, piše „Njujork tajms“, ali mnogi detalji koji su bili obavijeni velom tajne a posebno razmere Sandersovih ličnih napora da uspostavi veze sa zemljom koju su mnogi Amerikanci i tada smatrali za neprijatelja uprkos započetoj perestrojki Mihaila Gorbačova, postali su dostupni javnosti zahvaljujući sovjetskim arhivama.

Zašto Jaroslavlj a ne Havaji

Te 1988. godine Sanders se oženio drugi put a na medeni mesec sa suprugom Džejn uputio se ne na Havaje, kako je to uobičajeno za većinu Amerikanaca, već u Jaroslavlj. Putovanje čudno imajući u vidu da su se tek nazirali prvi znaci otopljavanja u odnosima SSSR i SAD.

U to vreme Sanders je bio gradonačelnik Berlingtona, najvećeg grada u državi Vermont.

Upravo tih godina grad je uspostavio pobratimske veze sa Jarsoslavljem, ali i sa nikaragvanskim gradom Puerto-Kabesas, a gradonačelnik je ujedno postao i prvi američki političar koji se susreo sa liderom sandinističke revolucije u Nikaragvi Danijelom Ortegom, koji je mnogo godina kasnije postao i predsednik te zemlje.

Objašnjenje za takve postupke, pišu američki mediji, treba tražiti u činjenici da je Sanders tada imao levičarske poglede od kojih ne odstupa ni danas, prenosi „Vzgljad“.

Desetodnevno putovanje po Rusiji

Na teritoriji SSSR Sanders je tada proveo 10 dana  i obišao Moskvu, Lenjingrad i na kraju Jaroslavlj, gde je dočekao kolega Aleksandar Rjabkov.

Gradonačelnik socijalističkih uverenja smatrao je da će bratimljenje američkih i ruskih gradova ubrzati kraj Hladnog rata i doprineti snižavanju napetosti u odnosima.

Američki gost obišao je rusku saunu, a domaćini su za tu priliku napamet naučili čuvenu američku pesmu „This land is your land“ a „palo“ je i nekoliko zdravica.

Sandersa i ženu Rusi su smestili u najlepšu sobu hotela „Jubilejna“, tada najekskluzivnijem u gradu.

Obilazak crkvi u Jaroslavlju i šetnja pored Volge samo su neki od upečatljivih doživljaja američkog para.

Zapadni mediji citiraju Sandersa iz tog vrema koji je po povratku iz SSSR rekao da je bio zadivljen dobrim odnosom domađina prema njima, i njihovim oduševljenjem Amerikom prvenstveno zasnovanom na uspomenama o savezništvu iz Drugog svetskog rata.

Sanders je tada, za zaprepašćenjem, konstatovao da je tadašnji američki predsendik Ronald Regan maltene bio popularniji u SSSR nego u SAD.

© Iskra/ Zoran ŠaponjićUspenjski sabor u Jaroslavlju,
Zašto je Sanders 1988. otišao u Jaroslavlj umesto na Havaje? - Sputnik Srbija
Uspenjski sabor u Jaroslavlju,

Susret sa starnim socijalizmom

Njega je takođe iznenadila spremnost sovjetskih partnera da priznaju da socijalizam ima i nedostake.

„Ruku na srce, očekivao sam da će govoriti kako je sve sjajno. Na primer, oni se nisu libili da priznaju da žive u nedemokratskom društvu“, delio je svoje utiske Sanders.

Susret sa stvarnim socijalizmom nije uzdrmalo levičarska uverenja Sandersa  - on je sa zadovoljstvom konstatovao da najskuplja karta za tamošnje pozorište košta samo dolar i po, kao i da je moskovski metro najefikasniji na svetu.

S druge strane, prema njegovom mišljenju, beslatni zdravstveni sistem SSSR kaskao je za američkim 10-15 godina.

Sanders se i danas hvali svojim doprinosom u uspostavljanju boljih odnosa između SSSR i SAD.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala