Stejt department: Nastavićemo da se konsultujemo sa Turskom o Siriji

© AP Photo / Charles DharapakZgrada Stejt departmenta
Zgrada Stejt departmenta - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD nisu blokirale usvajanje zajedničkog saopštenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) za medije u znak podrške rusko-turskom sporazumu oko Sirije u UN, izjavila je portparolka Stejt departmenta SAD Morgan Ortagus.

„Vašington ceni jučerašnje konsultacije u SB UN o Idlibu. Suprotno obaveštenjima, sa naše strane nije bilo veta, ni blokiranja, niti bilo čega”, napisala je ona na Tviteru.

Prethodno je izvor u SB UN izjavio da zajedničko saopštenje nije usvojeno zbog SAD.

„SAD nastavljaju da prate bezbednosnu situaciju na severozapadu Sirije i konsultovaće se s Turskom o uslovima za očuvanje režima prekida vatre”, napisala je Ortagus.

Podsetimo, pregovori predsednika Rusije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana povodom zaoštravanja situacije u sirijskoj provinciji Idlib su održani u Moskvi prošlog četvrtka.

Dvojica lidera su usaglasila zajednički dokument o normalizaciji situacije u Idlibu, koji sadrži tri tačke.

To su: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta duž puta M4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala