Poljska kupuje od Amerike rakete „Dževelin“ u strahu od ruske agresije; Puškov: Danak gospodaru

CC BY 2.0 / Flickr / Raketni sistem "Džavelin"
Raketni sistem Džavelin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poljska vlada zaključila je sa Amerikom ugovor o isporuci 180 raketa  i 79 lansirnih sistema „Dževelin“ za potrebe poljskih oružanih snaga, piše „Bild“, navodeći da je u toku masovno obnavljanje naoružanja pod izgovorom straha od potencijalne ruske agresije. Za ruskog senatora Alekseja Puškova to je danak koji Varšava plaća gospodaru – SAD.

Vojni eksperti smatraju da rakete Dževelin mogu da predstavaljaju problem čak i za tako moderne ruske tenkove kao što su oni tipa „Armata“.

„Dževelin“ novo superoružje u poljskoj vojsci

Američke rakete su, stoga, postale novo superoružje u poljskoj vojnom arsenalu.

Taj raketni sistem karakterističan je po tome što može da ga nosi jedan vojnik i da ispaljuje rakete iz sedećeg položaja. Reč je o protivtenkovskom naoružanju nove generacije. Rakete mogu da unište oklopna vozila i bunkere na rastojanju do dva kilometra, a u povoljnim uslovim i noću.

Prema navodima nemačkog lista, vrednost narudžbine iznosi oko 100 miliona dolara, prenosi RT.

„Bild“ podseća da je Amerika ranije tim istim raketnim sistemom snabdevala i Ukrajinu, Gruziju i baltičke zemlje.

Potencijalna ruska agresija razlog za modernizaciju armije

Zabrinutost poljske vlade  zbog potencijalne ruske agresije glavni je razlog najobimnijeg plana modernizacije vojske  još od pada komunizma. Do 2035. godine vojni rashodi će porasti na 2,5 odsto BDP (sada iznose 2 odsto).

Trenutno, poljska vojska je pretežno opremljena zastarelom vojnom tehnikom još iz sovjetskog doba.

Pre ugovora o raketama „Dževelin“, Varšava je zaključivala ugovore i o kupovini 32 lovca F-35, raketa „Patriot“, „HIMARS“, raketa malog dometa „ATACMS“, helikoptera „Blek hok“ i dronova „Blekdžek“.

Puškov: Džavelin rakete danak koji Varšava plaća gospodaru – Americi

Ruski senator Aleksej Puškov prokomentarisao je potez poljske vlade.

„Poljska kupuje i kupuje nepotrebno naoružanje, prebacujući novac Poljaka u SAD. U uzaludnom iščekivanju 'ruske agresije' koje neće biti tih 180 raketa i 79 lansirnih sisetma će na kraju otići u staro gvožđe. Te rakete 'Dževelin' su zapravo danak koji Varšava plaća gospodaru - SAD“, rekao je Puškov.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala