Ne dozvolite mozgu da se osuši — plešite što više

CC0 / Pexels / Penzioner sluša muziku i igra
Penzioner sluša muziku i igra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Plesanje, plivanje, baštovanstvo omogućavaju starijim osobama da uspore gubitak moždanog volumena (sušenje mozga), koji počinje od šezdesete-sedamdesete godine, ukazuju stručnjaci.

Gubljenje volumena mozga povezano je sa degeneracijom nervnih ćelija, bolestima, upalnim procesima, nezdravim načinom života, ali i mnogim drugim faktorima, otkrili su specijalisti Univerziteta Kolumbija u Njujorku, u okviru preliminarne studije, čiji će rezultati zvanično biti predstavljeni na konferenciji Američke akademije za neurologiju.

U istraživanju njujorškog univerziteta učestvovalo je 1.557 ljudi, prosečne starosti od 75 godina. Nijedan od njih nije imao demenciju, ali je 276 osoba imalo blaga kognitivna oštećenja, a 28 odsto je imalo APOE gen, koji je povezan sa povećanim rizikom od Alchajmerove bolesti.

Plesanje i druge fizičke aktivnosti sprečavaju sušenje mozga

Naučnici su pregledali učesnike, testirali njihovo razmišljanje i pamćenje, ali i postavljali pitanja o dnevnim i fizičkim aktivnostima i izračunali koliko vremena i energije svaki učesnik troši na određene aktivnosti. Jaka fizička aktivnost uključuje ples, trčanje, igre na otvorenom, umerena podrazumeva biciklizam, planinarenje, tenis i plivanje, a laka gimnastiku, baštovanstvo, jahanje i kuglanje.

© Depositphotos.com / AndrewLozovyiJaka fizička aktivnost uključuje ples, trčanje, igre na otvorenom.
Ne dozvolite mozgu da se osuši — plešite što više  - Sputnik Srbija
Jaka fizička aktivnost uključuje ples, trčanje, igre na otvorenom.

Istraživači su učesnike podelili u tri grupe: neaktivne, umereno aktivne (dva i po sata blage fizičke aktivnosti, sat i po umerene ili sat intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno) i izuzetno aktivne (oko sedam sati fizičke aktivnosti niskog intenziteta, četiri sata umerene ili dva sata intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno).

Veća aktivnost — veći volumen mozga

Naučnici su potom svim grupama uradili skener mozga. Pokazalo se da su aktivniji učesnici imali veći volumen mozga.

CC0 / affen ajlfe / Fizička aktivnost utiče na volumen mozga.
Ne dozvolite mozgu da se osuši — plešite što više  - Sputnik Srbija
Fizička aktivnost utiče na volumen mozga.

Uzimajući u obzir i faktore kao što su pol, uzrast, obrazovanje, pokazalo se da najaktivniji učesnici imaju volumen mozga u proseku od oko 883 kubnih centimetara, a najneaktivniji 871.

Razlika u volumenu mozga iznosila je oko 1,4 odsto, što je ekvivalentno četvorogodišnjem starenju. Čak i kada su istraživači iz rezultata isključili ljude sa oštećenjem kognitivnih funkcija, rezultat je ostao gotovo nepromenjen.

Istraživači smatraju da su ovi rezultati značajni jer pokazuju da uz pomoć fizičke aktivnosti ljudi mogu da utiču na proces starenja.

Napominju da ova studija ne pokazuje da su vežbe sprečile gubitak moždanog volumena, već da postoji korelacija.

© Depositphotos.com / Wavebreak Media LTDVežbe su korisne i za kardio-vaskularni sistem.
Ne dozvolite mozgu da se osuši — plešite što više  - Sputnik Srbija
Vežbe su korisne i za kardio-vaskularni sistem.

Stoga, istraživači preporučuju starim osobama da posvete dovoljno vremena fizičkoj aktivnosti, čak i ako se u budućnosti ne potvrdi direktna veza između nje i očuvanja moždanog volumena, jer je ona svakako korisna i za kardio-vaskularni sistem.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala