Iran: Tramp sprovodi medicinski terorizam pooštravanjem sankcija

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Uđi u bazu fotografijaMinistr inostrannыh del Islamskoй Respubliki Iran Muhammad Džavad Zarif
Ministr inostrannыh del Islamskoй Respubliki Iran Muhammad Džavad Zarif - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed Džavad Zarif izjavio je da američki lider Donald Tramp namerno pooštrava sankcije Teheranu kako bi iscrpeo resurse zemlje, koji su neophodni u borbi protiv koronavirusa.

„Donald Tramp zlonamerno pooštrava nezakonite sankcije, kako bi iscrpeo iranske resurse, koji su neophodni u borbi protiv koronavirusa, dok naši građani umiru od te bolesti. Svet ne sme više ćutati, jer američki ekonomski terorizam smenjuje medicinski terorizam“, napisao je Zarif na Tviteru.

​Krajem februara američki državni sekretar Majk Pompeo je saopštio da će SAD u narednih nekoliko meseci odlučiti da li će uputiti peticiju u UN sa zahtevom da se ponovo nametnu Iranu međunarodne sankcije.

Pre toga je Tramp izjavio da je Vašington spreman da pomogne Iranu u borbi protiv koronavirusa, ali da Teheran treba prvo da zatraži pomoć.

Kao odgovor na to predsednik Irana Hasan Rohani je rekao da je američki predlog  „maska saosećanja“ i apelovao je na SAD da ukinu sankcije, bar kada je o lekovima reč.

U Iranu je od koronavirusa obolelo 5.823 osobe, a 145 je umrlo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala