Erdogan poručio Grčkoj da otvori granice

© AP Photo / Giannis PapanikosGrčka policija i vojska na granici sa Turskom tokom sukoba sa migrantima
Grčka policija i vojska na granici sa Turskom tokom sukoba sa migrantima - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je Grčku da „otvori svoje granice“ za migrante.
„Hej, Grčko! Apelujem na vas... otvorite kapije i oslobodite se ovog tereta. Neka odu u druge evropske zemlje“, rekao je Erdogan tokom govora u Istanbulu.

Turski predsednik je dodao da će u ponedeljak otputovati u Belgiju na razgovore sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

„Nadam se da ću se iz Belgije vratiti sa drugačijim rezultatima“, istakao je Erdogan.

Obalska straža Turske saopštila je u subotu da je Erdogan naredio da se izbeglicama zabrani prelazak morske granice sa Grčkom zbog pretnje njihovoj bezbednosti.

© AP Photo / Ismail CoskunMigranti gađaju kamenicama pripadnike grčke policije i vojske na granici sa Turskom
Erdogan poručio Grčkoj da otvori granice - Sputnik Srbija
Migranti gađaju kamenicama pripadnike grčke policije i vojske na granici sa Turskom

Turska je prošlog meseca objavila da više ne može da obuzdava priliv izbeglica iz Sirije i otvorila je svoje granice. Nakon ove odluke, donete usled napetosti u sirijskoj provinciji Idlib, hiljade migranata pokušalo je da uđe u Grčku preko Turske. Policija i vojska raspoređene su na granici.

Kriza na grčko-turskoj granici

Situacija sa migrantima na granici između Grčke i Turske eskalirala je krajem februara kada je Ankara objavila da je otvorila svoju granicu sa Evropskom unijom za migrante i izbeglice nakon nedavnog porasta napetosti u sirijskoj provinciji Idlib. Ubrzo posle toga, desetine hiljada migranata požurile su na tursku granicu sa Grčkom i Bugarskom kako bi pokušale da uđu u Evropu.

Prema navodima Turske, jedan od razloga za otvaranje granica prema EU bio je nedostatak pomoći ovog bloka za suočavanje sa protokom migranata. Prema sporazumu iz 2016. između EU i Turske, Ankara je obećala da će obuzdati priliv migranata u blok, dok se Brisel obavezao da će obezbediti sredstva za pomoć Turskoj da se brine o izbeglicama.

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, su se u četvrtak dogovorili o prekidu vatre u Idlibu. Dve strane takođe su se dogovorile da formiraju bezbednosni koridor dug šest kilometara južno i severno od auto-puta M4, koji povezuje sirijske provincije Latakija i Alep.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala