Zelenski se zalaže za „fleksibilniji" pristup Minskim sporazumima

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski smatra da bi strane trebalo fleksibilnije pristupiti Minskim sporazumima za rešavanje konflikta u Donbasu, prenosi list „Gardijan“.

„Ako malo izmenimo odredbe iz Minskih sporazuma, šta to može loše doneti? Čim tamo ne bude ljudi s oružjem, pucnjava će prestati. To je važno“, konstatovao je Zelenski.

Portparola Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova osvrnula se na izjavu Zelenskog, rekavši da njegova želja da „premesti“ određene odredbe iz Minskih sporazuma neće doneti rezultate kada je reč o rešavanju sukoba u Donbasu.

„U javnom prevozu na prozorima za izlaz u slučaju opasnosti piše uputstvo: razbiti staklo čekićem. Naravno da se odredbe mogu malo ispremeštati. Ali se izaći ne može“, napisala je Zaharova na Fejsbuku.

Zelenski je ranije izjavio da ukoliko se u roku od godinu dana situacija u zonama vojnih dejstava na Donbasu ne promeni i ne postigne sporazum sa Rusijom o rešavanju tog konflikta, Kijev će obustaviti sve pregovore sa Moskvom.

U Minsku su 12. februara 2015. godine održani višesatni pregovori lidera „Normandijske četvorke“. Tada je održan i sastanak Kontakt-grupe za rešavanje situacije u Ukrajini. Nakon sastanaka, usvojen je takozvani Paket mera za realizaciju Minskih sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala