Vatikan ne podržava crnogorski Zakon o slobodi vjeroispovijesti

© Sputnik / Radoje Pantović / Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković
Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković  - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Vatikan ima ozbiljne rezerve prema Zakonu o slobodi vjeroispovjesti i smatra da treba postići saglasnost svih pripadnika pravoslavlja u Crnoj Gori, rekao je Darko Tanasković, bivši ambasador u Vatikanu, Turskoj i pri UNESKO, na predavanju „Geopolitika pape Franje“ u Srpskoj kući u Podgorici.

„Oni su to i saopštili, diplomatski i uglađeno, kada je premijer Duško Marković krajem prošle godine bio u posjeti Vatikanu.  Posle te posjete je sasvim jasno da nije dobio ono što je tražio u smislu podrške za zakon. Ali je on to zato pokušao da kompenzira izjavom da će papa ove godine posjetiti Crnu Goru“, kazao je Takasković.

Ni podrške Zakonu, ni obećanja da će papa posetiti Crnu Goru

Međutim, profesor je dodao da su se, po onome što on zna, stvari drugačije odvijale.

„Naime, prilikom sastanka, premijer Marković je ponovio ranije upućen poziv svetom ocu da posjeti Crnu Goru. To što je kasnije protumačeno kao da će on doći ove godine sadržalo se u jednoj vrlo kratkoj rečenici - „Si, vero“(Da, doći ću)“.

„Nigdje u zvaničnom saoštenju Svete stolice nije stajalo ništa o tome da će papa doći, tako da se na kraju ispostavilo da se jedino u Podgorici zna da će papa doći iduće godine, dok to u Vatikanu nije nikome bilo poznato“, pojasnio je Tanasković, i dodao da je uzimajući u obzir evoluciju situacije teško zamislivo da je papa uopšte imao ideju da dođe u Crnu Goru.

Tanasković je podsetio da je i predsednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači pričao nešto slično, te da je godinama dolazio u Vatikan i govorio da se papa sprema da uvaži kosovsku nezavisnost, prizna Kosovo i dođe u Prištinu, ali da „od toga, kao što vidimo, nema ništa“.

Inače, da odnos Vatikana prema pitanju tzv. CPC nije od juče govori i epizoda koje se prisjetio Tanasković kad je svojevremeno, kao ambasador, bio prisutan kada je Svetozar Marović kao predsjednik Srbije i Crne Gore bio u posjeti Vatikanu na razgovoru kod kardinala Soldana, tadašnjeg državnog sekretara Svete stolice.

„Soldano u jednom trenurku rekao: Dobro, imate taj problem sa dvema pravoslavnim crkvama u Crnoj Gori, i kako to sada mislite da riješite - na šta je vrlo nediplomatski tada uskočio tadašnji apostolski nuncio u Beogradu i rekao: eminencijo, molim vas nemojmo da trošimo vrijeme na tu temu. To nije nikakva crkva, to je jedna grupa mangupa, i nemojte o tome da razgovarate“, kazao je Tanasković.

Papa i protiv kanonizacije Stepinca

Tanasković je prokomentarisao i zahtjeve za kanonizaciju kardinala Aloizija Stepinca uz opasku da naša braća u Hrvatskoj zanemaruju jednu bitnu činjenicu, a to je - da papa nije samo katolik već i hrišćanin, te da je prilično naivno očekivati da bude „hrvatski katolik ali ne i hrišćanin“.

Pojasnio je i da kanonizacija Aloizija Stepinca nikako nije u interesu pape jer bi ona dovela do paralize odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, a onda i sa pravoslavnim svijetom, što nije dobro, naročito nakon papinom sastanka u Havani sa ruskim patrijarhom Kirilom gdje je, kako je konstatovao Tanasković, kada je papa, očigledno, razmišljao o nekim mnogo širim projektima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala