Turska zabranila izbeglicama da prelaze morske granice sa Grčkom

© AFP 2023 / Dimitar Dilkoff Migranti i izbeglice pristižu na grčko ostrvo Lezbos
Migranti i izbeglice pristižu na grčko ostrvo Lezbos - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema nalogu turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana, izbeglicama nije dozvoljeno da prelaze morske granice Turske i Grčke iz bezbednosnih razloga, navodi se u saopštenju komande turske obalske straže.

„Prema direktivi predsednika i naredbi Ministarstva unutrašnjih poslova izbeglicama je zabranjeno da prelaze Egejsko more zbog opasnosti. Dozvola za napuštanje Turske nije proširena i na morske granice. Jedinice obalske straže ulažu napore kako bi sprečili prelazak morskih granica“, navodi se u saopštenju.

Turska je nakon zaoštravanja situacije u sirijskom Idlibu saopštila da više ne može da zadržava talas izbeglica i otvorila svoje granice sa EU, kuda je zatim krenulo više hiljada migranata. Za tri dana Grčka je zabeležila oko 20.000 pokušaja prelaska granice, gde se nalazi na stotine policajaca i vojnika.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas izjavio je da se njegova zemlja suočava sa ogromnom navalom migranata, koji su nekoliko godina živeli u Turskoj, kao i da Grčka ima dokaze da je to kretanje migranata isprovocirala Turska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala