Turska: Sporazum o primirju u Idlibu se poštuje

© AP Photo / STRTurske trupe i artiljerija pripremaju se za operacije u Siriji
Turske trupe i artiljerija pripremaju se za operacije u Siriji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska nije zabeležila narušavanje primirja u sirijskom Idlibu nakon stupanja na snagu sporazuma o prekidu vatre, koji su u Moskvi ranije postigli predsednici Rusije i Turske - Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, saopštio je ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

„Od momenta kada je sporazum o prekidu vatre u Idlibu stupio na snagu pa do sada nisu zabeleženi slučajevi njegovog narušavanja. Pomno pratimo situaciju, i u slučaju napada na naše osmatračnice odmah ćemo reagovati“, rekao je Akar, prenosi agencija „Anadolija“.

On je takođe saopštio da će sledeće sedmice u Ankaru doputovati delegacija iz Moskve, kako bi se razgovarali o zajedničkom patroliranju u sirijskom Idlibu.

„U okviru sporazuma, koji je potpisan u Moskvi, od 15. marta počinjemo da sprovodimo zajedničko patroliranje u Idlibu. Počeli smo razmatranje uslova formiranja bezbednosnog koridora duž trase M4. S tim u vezi sledeće sedmice će u Ankaru doputovati ruska delegacija“, istakao je Akar.

Podsetimo, Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, posle šestočasovnih razgovora u Moskvi, usaglasili su dokument u cilju normalizacije situaicije u sirijskom Idlibu, koji sadrži tri tačke.

Dogovoren je prekid vatre, uspostavlja se bezbednosni koridor u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i formiraju se zajedničke patrole Rusije i Turske, koje će od 15. marta patrolirati duž puta M-4B, koji povezuje Latakiju i Alepo.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala